ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как се прави декупаж?

Как се прави декупаж?

Как се прави декупаж

Терминът декупаж е от френски произход. Decoupage буквално означава изрязване. Техниката на декупажа представлява изрязване на отделни елементи от декоративен характер до цели сюжетно свързани композиции от картинки, които после се залепват върху различни предмети. Така всеки обикновен предмет може да стане уникат. Домът може да бъде преобразен с тази декоративна техника по един неповторим начин.

Практически погледнато декупажът е залепване на тънка хартия - салфетка или оризова хартия върху разнородни повърхности - дървени, стъклени, картонени, текстилни. Предметите, на които се прави декупаж също са с различна форма - плоски кутии, бутилки, чаши, мебели и други. Декупаж дори може да се направи на великденски яйца или друг вид украса за Коледа, Свети Валентин и т.ч.

Повърхността на предмета трябва да бъде третирана с грунд, а след това оцветена със светла боя. Залепването на изрязаните орнаменти става с декупажно лепило, а после се обработва с няколко слоя лак.

Тази красива техника, придаваща индивидуалност на всеки предмет, се е появила през ХVІІ-ХVІІІ век във Франция, но идеята принадлежи на древните китайци.

Там имали традиция да украсяват фенерите, прозорците и кутийките с парченца хартия. Когато европейците започнали активно да търгуват с Китай, декупажната техника стига до Стария континент. Тъй като техниката не изисква особени качества, нито финансови вложения, тя бързо става много популярно хоби.

За да се направи декупаж, е необходима хартия. Има специална декупажна хартия с орнаменти и сюжетни картинки. Може да се използват и обикновени салфетки с мотив, картинки, изрезки от вестници и всичко, което фантазията ни позволи, включително пера, мъниста и пайети.

Декупажна техника

Преди да подходим към задачата си, първо трябва да знаем теоретично какво ни е необходимо и как се прави декупаж?

Необходимо е набавяне на следните материали:

1. Избор на предмет, който ще бъде украсен с декупаж. Нека първата работа бъде върху плоскост, която е лесна за работа, като капак на кутия или дъска;

2. Набавяне на елементите за украса - картинки, изрязани мотиви, пайети или брокат;

3. Декупажно лепило С 200;

4. Ножичка;

5. Четки;

6. Малък валяк за изправяне на неравности;

7. Декупажен лак;

8. Елементи за украса като брокат, пера, пайети;

9. Кърпички за премахване на излишното лепило.

Инструменти за декупаж

Работата е лека и приятна. Започва с изрязване на избраните елементи, от които изцяло се премахва фонът. След това се определя точно на кое място ще бъде залепен елементът.

Когато сме изяснили в ума си идеята за декупаж, която ще пресъздадем и визуално, се захващаме за работа.

Повърхността на украсявания предмет, която предварително е почистена и грундирана, се маже с лепилото, както и елемента за украса. Бавно се залепва изрязаният орнамент на мястото му. С валяка или със салфетка се изравняват евентуалните гънки и се премахват балончетата с въздух. След това се премахва с кърпичка излишния слой лепило и предметът се оставя да изсъхне.

Повърхността се покрива с няколко слоя лак като всеки нанесен слой се оставя да изсъхне преди да се нанесе следващият. След първия слой се лепят допълнителните украси. Добре обработената повърхност накрая е гладка, а орнаментите симетрично поставени.

В миналото майсторите на декупаж са нанасяли над 40 слоя лак и съхненето е отнемало години, но днешната технология позволява бързо и ефикасно постигане на тези резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest