ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Полезна ли е шкембе чорбата?

Полезна ли е шкембе чорбата?

Шкембе чорбата е вкусна и полезна

Макар че може да не е най-популярната част от животното, стомахът или шкембето, както е популярно по нашенски, осигурява редица основни хранителни вещества.

Екзотичен деликатес и балканска екцентричност за другоземците, в България шкембе чорбата, приготвяна от лигавицата на стомаха на крава, овца или вол, се радва на огромна почит. В това няма нищо странно, тъй като този своеобразен връх на традиционната българска кулинария носи със себе си значителни ползи за здравето.

Не знаехте ли за ползите от шкембе чорбата? Нека сега да ви дадем още няколко причини, освен вкуса, поради които да си приготвите шкембе чорба.

Около 100 грама шкембе чорба ви осигурява 80 калории, 10 грама протеин, 1, 7 грама въглехидрати и 3, 4 грама мазнини, включително 1, 2 грама наситени мазнини. Това е само около 5 процента от дневната стойност за мазнини и 6 процента от дневния прием на наситени мазнини, което прави ястието с относително ниско съдържание на мазнини.

Все пак редно е да се каже, че една шкембе чорба осигурява 44 процента от приемливия дневен прием на холестерол, така че не трябва да ядете други храни с високо съдържание на холестерол в дните, когато ядете шкембе.

Храните с високо съдържание на холестерол могат да повишат нивата на холестерола в кръвта и риска от сърдечни заболявания, въпреки че диетичният холестерол няма толкова голям ефект, колкото наситените мазнини.

От вече споменатите 100 грама шкембе ще получите 10 микрограма селен, или 14 процента от необходимия ви дневен прием на този важен минерал. Селенът е основна съставка, която действа като антиоксидант за ограничаване на увреждането на клетките от вредни съединения, наречени свободни радикали.

Също така помага на имунната функция, функцията на щитовидната жлеза и създаването на ДНК. Месо, птици, морски дарове, яйца, бразилски ядки и кафяв ориз са други добри източници на селен.

Витамин B12, който естествено се намира в значителни количества в животинските продукти, е важен за образуването на ДНК и червените кръвни клетки, които да пренасят кислород в тялото ви. Получаването на достатъчно витамин B12 от храната може да помогне за понижаване на нивата на хомоцистеин и по този начин на риска за сърдечни заболявания.

Всяка порция шкембе чорба ще ви даде 0, 6 микрограма витамин B12 или 10 процента от необходимия ви дневен прием на минерала. Можете също така да получите витамин B12 от подсилени зърнени закуски, морски дарове, пилешко, пуешко и говеждо месо.

С всяка порция шкембе ще получите и около 1, 5 милиграма цинк. Това е 10 процента от необходимия ви дневен прием. Имате нужда от цинк за имунна функция, заздравяване на рани, съсирване на кръвта, репродукция, функция на щитовидната жлеза и инсулин, здравословно зрение и правилно обоняние и вкус.

Цинкът може също да понижи риска от сърдечни заболявания и рак, като действа като антиоксидант и предпазва клетките ви от увреждане от свободните радикали. Други храни, които осигуряват значителни количества цинк, включват морски дарове, домашни птици, червено месо, бобови растения, сирене и пълнозърнести храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати