ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Нощен терор - когато сънят при децата е проблем

Нощен терор - когато сънят при децата е проблем

плачещо бебе
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части-14%
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
50.74 лв.
Виж ››

Много бебета и малки деца преживяват т. нар. явление нощен терор, по време на който изглежда че са будни и изпадат в състояние на силен плач, неспокойство, буйстване, прекомерно вълнение, често дори неконтролируемо викане, граничещо с истерия. Голяма част от родителите смятат, че това са нощни кошмари, но всъщност нощният терор и кошмарите са две различни неща.

Кошмарите са страшни сънища, а нощният терор е смущение в съня на мъниците, засягащо най-вече деца на възраст между 2 и 4 години, но може да се срещне и при по-големите на възраст до 12 години.

Нощният терор или още наричан нощни ужаси се приема за реакция на страх при преминаването в различни етапи от съня. Обикновено се случва по едно и също време през нощта, най-често в първите два до три часа, след като е заспало детето. Епизодите траят около 15 минути до половин час, а понякога могат да бъдат и по-дълги. Случва се да се повторят в няколко последователни нощи, след което да се появи период на затишие.

Когато детето изпитва нощни ужаси, то изглежда видимо будно, но всъщност е полузаспало, неадекватно и неосъзнаващо какво прави. То е неспокойно, крещи, плаче, нервно се мята в леглото, може дори да бъде агресивно, да се държи сякаш не разпознава родителите си и да ги отблъсква.

Често пъти започва да обикаля стаята дезориентирано. Очите му са отворени, а погледът блуждаещ. В такива моменти опитите на родителите да успокоят детето или да му угодят са безрезултатни, тъй като то не осъзнава какво прави и не знае какво иска. След отминаване на епизода на нощен терор мъничето автоматично заспива, а на сутринта няма спомен за случилото се.

нощен терор

Нощният терор засяга най-често по-емоционалните и чувствителни дечица. Това не е заболяване, а състояние, което отминава с израстването на детето. Счита се, че се дължи на незрялата нервна система на малчуганите в резултат, на което не могат да преминат от лек сън във фазата на дълбок и нито са будни, нито спят дълбоко.

Специалистите съветват по време на криза да запазите спокойствие, да не правите опити да будите детето и най-важното да наблюдавате да не се нарани. Можете да му говорите тихо и нежно, докато всичко отшуми и то отново заспи.

Най-често нощните ужаси са причинени от следните фактори:

- преживяване на стресираща или страшна ситуация. Понякога безобидни и незначителни за нас възрастните неща и събития, могат да бъдат възприети от малките човечета като страшни или силно вълнуващи и да окажат влияние върху емоционалното им състояние и съответно съня;

- стрес и непрекъсната тревожност,

- умора;

- висока температура;

- прием на някакви медикаменти;

- препълнен пикочен мехур;

- светлини или шум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest