Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Какво трябва да знаем за коронавируса?

Какво трябва да знаем за коронавируса?

Какво трябва да знаем за коронавируса?

Коронавирусът е вирус, идентифициран като причина за огнище на респираторни заболявания, открито за първи път в Ухан, Китай. В началото на много от пациентите в огнището е съобщено, че болестта има някаква връзка с голям пазар на морски дарове и животни, което предполага разпространение от животни на човек.

Съобщава се обаче, за нарастващия брой болни, които не са имали контакти с животински пазари, което показва, че се наблюдава разпространение на коронавируса между хора.

Понастоящем не е ясно колко лесно или устойчиво се разпространява този вирус между хората.

Заразяване с коронавируса

Не е много известно как коронавирус 2019-nCoV се разпространява. Настоящите знания до голяма степен се основават на това, което се знае за подобни вируси. Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които са често срещани при много различни видове животни, включително камили, говеда, котки и прилепи. Рядко коронавирусите при животните могат да заразят хората и след това да се разпространят между хора, като например с MERS, SARS и сега с 2019-nCoV.

Най-често заразяването с коронавирус от човек се случва сред близки контакти. Смята се, че разпространението от човек на човек се осъществява главно чрез дихателни капчици, произведени, когато заразеният човек кашля или киха, подобно на разпространението на грипа и други респираторни патогени.

Кихането е сред симптомите на коронавирус

Тези капчици могат да кацнат в устата или носовете на хора, които са наблизо или евентуално да се вдишат в белите дробове. В момента не е ясно дали човек може да се сдобие с 2019-nCoV, като докосне повърхност или предмет, който има вируса върху него, и след това докосне собствената си уста, нос или евентуално очите си.

Важно е да се отбележи, че все още няма достатъчно информация, колко лесно се разпространява вирусът от човек на човек. Има силно заразни вируси (като морбили), докато други вируси са по-малко.

Симптоми на коронавируса

Симптомите на коронавируса могат да включват: треска, упорита кашлица, силен задух. Към настоящия момент CDC(Centers for Disease Control and Prevention) вярва, че симптомите на 2019-nCoV могат да се появят само за 2 дни или до 14 след заразяване.

Предпазване от коронавирус

Понастоящем няма ваксина, която да предотврати заразяване с 2019-nCoV. Най-добрият начин да се предотврати инфекцията е да се избегне излагането на този вирус. Въпреки това, CDC препоръчва всекидневни превантивни действия, за да се помогне за предотвратяване на разпространението на респираторни вируси, включително:

Като мярка за предпазване от коронавирус, мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди, особено след като отидете до тоалетна, преди ядене и след издухване на носа, кашляне или кихане.

За предпазване от коронавируса мийте често ръцете си

Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.

Винаги мийте ръцете си със сапун и вода, ако ръцете са видимо замърсени.

Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце.

Избягвайте тесен контакт с болни хора.

Останете вкъщи, когато сте болни.

Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности, като използвате обикновен домакински спрей за почистване или кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest