ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Тези ежедневни навици съсипват гръбнака ви

Тези ежедневни навици съсипват гръбнака ви

Тези ежедневни навици съсипват гръбнака ви
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Проблемите с гърба станаха много често срещани през 21-ви век. Обикновено те са причинени от заседнал начин на живот и от боравене с иновативни джаджи като смартфони, таблети, лаптоми и други. Въпреки че много могат да са причините за вашата лоша стойка и хронична болка, учените разкриват такива, които сами си причиняваме. 

Например вашата работа може да бъде водещата причина за хронични болки в гърба. Ако не получавате достатъчно почивка, това също е лошо за вашата стойка. А ето и някои популярни навици, които според учените водят до постоянни болки в гърба.

1. Пушите

Тютюнопушенето само по себе си е вреден навик, но освен опасностите за здравето, това може да доведе до болки в гърба, защото никотинът нарушава нормалния кръвен поток в областта на гърба.

2. Имате изкривена стойка при работа

Изкривена стой на работа съсипва гръбнака

Начинът, по който стоите, може да окаже влияние върху състоянието на шията, гръбначния стълб и раменете. Лошата стойка може да има ужасни последици, когато става въпрос за гръбначния стълб, причинявайки хронична болка и сериозни кривини. 

За да останем здрави, мускулите и ставите ни се нуждаят от гъвкавост, и лошата стойка е един от първите признаци, че правите нещо нередно.

1. Движите се само с транспорт

Сред вредните за гръбнака навици попада и непрекъснатото използване на транспорт. Ако навсякъде ходите с кола и не се движите, мускулите на гърба ви отслабват и все по-често ще усещате неразположение в тази област. При това положение трябва да станете и да се раздвижите. Опитайте се да правите поне по 10 000 крачки на ден.

2. Практикувате на неподходяща професия

Учени от Австралия откриха, че болките в гърба са широко разпространени сред хората, които се чувстват нещастни от работата си. Но изследователите не откриха никакви физиологични проблеми - болката е чисто психологическа. 

3. Носите грешните обувки

Неудобните обувки причиняват болки в гърба

Друга причина за болки в гърба е носенето на неудобни обувки. Чудесен начин да намалите напрежението на краката си е да изберете по-качествени обувки. Не пестете пари, за да си набавите ортопедични обувки, които ще осигурят комфорт на цялото ви тяло.

4. Избягвате да си почивате

Рядко обръщаме достатъчно внимание на първите тревожни признаци като едва забележими болки в гърба. Но ако някога почувствате лек дискомфорт в гърба си, задължително трябва да си вземете почивка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest