ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Признаци, че Той е истински кавалер

Признаци, че Той е истински кавалер

Признаци, че Той е истински кавалер

За жените не е трудно да разпознаят истинския джентълмен. Въпреки че в днешно време много мъже се срамуват или се страхуват да се държат като кавалери, за да не изглеждат глупаво или старомодно, това поведение винаги ще ласкае и ще привлича представителите на нежния пол.

Думата cavalier е с френски произход, но е свързана и с италианската дума cavallo, което означава кон. В миналото въоръжените ездачи са били основното оръжие на всички армии. Също така конят е скъпо струващо животно, което изисква определени грижи и в древността и през Средновековието само висшето общество и хората с възможности са можели да си го позволят. Така във времето думата е започнала да се използва, характеризирайки човек с добро поведение и благородно потекло.

За да наречем някого истински кавалер, той трябва да спазва определен поведенчески кодекс, които се изразява в доброто отношение не само към една дама, но и към възрастните хора, децата и нуждаещите се като цяло. За да си спечели това прозвище, той трябва да притежава великодушие, мъжество и сила, да бъде доблестен, честен и справедлив.

Разбира се, в наши дни тези екземпляри са рядкост, но не са напълно изчезнали. Важно е да се знае, че подмолното и угодническо поведение на мъжа не го прави кавалер и нещата не трябва да се бъркат.

Ето кои са признаците, че той е истинският кавалер.

Кавалерът отваря вратата на дамата

Как да разберем, че е кавалер

Независимо дали дамата влиза в кола, заведение, магазин или преминава през каквато и да е врата, кавалерът винаги я отваря и я държи, докато дамата премине.

Кавалерът влиза пръв на непознато място

Въпреки че е прието за кавалерът да дава предимство на дамата, когато влизат заедно в ресторант, той трябва да бъде пръв, когато става въпрос за непознати места.

Кавалерът винаги носи чантите с покупките

Той винаги носи чантите с покупките, независимо от тежестта им.

Кавалерът настанява дамата на стола в заведение

Това може да звучи малко старомодно, но е акт на внимание и е приятно на всяка дама. По този начин той засвидетелства уважение и загриженост. Ако не я настани, поне трябва да я изчака да седне първа.

Кавалерът изпраща дамата до дома ѝ

Изпращането на дамата до нейния дом е често срещано явление дори и днес. Това създава у нея усещане за защита и загриженост. Истинският кавалер не очаква възнаграждение под форма на целувка, а пожелава лека нощ и си тръгва. Той оставя жената да прецени дали и как да го възнагради.

Кавалерът не използва груб език

Признаци, че е кавалер

Истинският кавалер не си позволява никога за използва нецензурни думи и груб език в компанията на една дама. Той демонстрира знания и добро възпитание. Ако я превъзхожда интелектуално не използва думи и изрази, които е възможно тя да не разбере.

Кавалерът никога не закъснява

Трафик, ангажименти, срещи с други хора и въобще всякакви оправдания за закъснение няма никога да излязат от устата на кавалера. Той винаги е на уреченото място навреме, че дори и по-рано.

Кавалерът помага на хората

Той винаги оказва съдействие на хората, които се нуждаят от това, без да се замисли и за секунда. Освен това им отстъпва място, ако е необходимо и го прави естествено, без да очаква прекалена благодарност в замяна.

Кавалерът представя дамата на околните

Той никога няма да остави дамата да се чувства неловко в компанията на нови хора. Добре възпитаните мъже представят жената до себе си на останалите.

Кавалерът предлага връхната си дреха

Истински кавалер

Сред признаците на истинския кавалер е и това, че той винаги е готов да се изложи на студ и да даде на дамата якето или пуловера си, въпреки опасността да се разболее. По този начин той показва, че е издържлив и че е готов на жертви, за да се грижи за половинката си.

Кавалерът не говори по телефона по време на вечеря

Кавалерът няма да прекъсне разговора или романтичната вечеря с дамата, за да проведе телефонен разговор, освен ако не е нещо наистина важно.

Кавалерът слуша внимателно дамата

Кавалерът никога не прекъсва дамата и не омаловажава казаното от нея. Той проявява интерес към думите и се старае да води равнопоставен разговор с нея.

Кавалерът държи чадъра, когато вали дъжд

Истинският джентълмен винаги проверява прогнозата за времето и взима със себе си чадър, ако се очаква да вали, а срещата е на открито. В случай че наистина завали, той държи чадъра и се опитва предимно да предпази дамата от намокряне.

Кавалерът върви от външната страна на тротоара

Това е било практикувано предимно в миналото, за да може да бъде предпазена роклята на дамата от евентуална кал и мръсотии, които биха могли да дойдат от улицата. Днес не е честа практика, но истинският кавалер винаги знае как да накара дамата да се почувства специална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest