ezine.bg»Статии»Любопитно»Хороскоп»Любопитни факти от цял свят

Любопитни факти от цял свят

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38414249
Любопитни факти от цял свят

Обичате ли да четете любопитни факти от света? Ако е така, вземете един стол или се настанете удобно на дивана и се пригответе за една голяма доза от тях.

1. Ако удряте главата си в стената за 1 час, ще изгорите 150 калории.

Това е доста болезнен начин за изгаряне на калории, но е научно доказан. Като алтернативен вариант обаче, по добре изведете кучето си на разходка за 45 минути, това ще ви помогне да изгорите същото количество калории, освен това ще бъде безболезнено.

2. В Швейцария е незаконно да притежавате само едно морско свинче.

Морски свинчета

Това е така, защото морските свинчета са социални животни и в Швейцария се смята за фирма на насилие ако ги държите сами.

3. Черофобия - ирационален страх от щастие и забавление.

Това е фобия, която едва ли някой би искал да има.

Човек който страда от черофобия не е тъжен непрекъснато, а просто избягва дейности, от които би могъл да изпита щастие и радост, защото се страхуват, че непременно ще последва нещо лошо.

4. Ако вдигнете опашката на кенгуру, то няма да може да скочи.

Кенгуруто използва опашката си за баланс, така че ако повдигнете опашката им, те ще изгубят баланса си и ще паднат.

5. Повечето случаи на сърдечен пристъп стават в понеделник.

Разбира се това не е забавен факт, но е интересен! Доказано е, че случаите на сърдечни пристъпи се увеличават с 20% в понеделник между 4 и 10 часа сутринта.

6. Пчелите могат да разпознават човешки лица.

Пчели

Преди време се смяташе, че само големите бозайници могат да различават лица, но се оказва, че пчелите също могат това. Те могат да виждат компилация от 5000 индивидуални изображения под формата на пиксели.

7. Малко дете може да плува във вените на син кит.

Сърцето на синия кит е с големина колкото една малка кола, така че не е много изненадващо, че дете на 3-4 години може да плува през масивните му вени. На бас, че не знаехте този любопитен факт!

8. Птичката от Туитър (Twitter) се казва Лари.

Забавно нали? Името не е избрано случайно, то идва от Лари Бърд, който най-известният баскетболист от залата на славата.

9. Ябълка, картоф и лук ще имат еднакъв вкус, ако ги ядете със запушен нос.

Ябълка

Всеизвестно е, че чувството ни на вкус е съставено 80% от обонянието ни. Ако си завържете очите и си запушите носа, няма да можете да усетите разликата между тези три храни.

10. Според Битие 1: 20-22 кокошката е дошла преди яйцето.

В стиховете от Битие 1: 20-22 се казва, че Бог е създал птици - не яйца, от които са се излюпили птици, това включва и кокошките.

11. През 1800-те кетчупът е използван за лекарство.

През 1834 г американският лекар д-р Джон Бенет използва кетчупа като лекарство за лечение на диария, лошо храносмилане, жълтеница и ревматизъм.

Това бяха няколко любопитни факта от цял свят, които едва ли знаехте. Надяваме се, че са ви били интересни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest