Ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Какво е екстроверт?

Какво е екстроверт?

Какво е ектроверт?

Екстровертът е човек, обърнат навън, отворен към света, насочен към хората.

Един от знаците, по които човек може да различи екстроверт от интроверт външно, е погледът, с който гледа директно към събеседника си, а не се взира в миналото и в себе си.

Обхватът на вниманието на екстроверта е неограничен, той вижда точно къде гледа: Това, което виждам, отразявам.

Екстравертът може да има богат вътрешен свят, но той ще се справи с него само дотолкова, доколкото му е необходим за нещо във връзка с външния свят.

Между това да бъде сам и да си бъбри с някого, той винаги предпочита да разговаря. Ако има избор на мисли или направи, той ще предпочете да действа.

Ако трябва да мисли, той ще мисли, но само дотолкова, доколкото е необходимо да вземе решение, за да е активен.

Той е внимателен към чувствата на другите до степен, която помага да се ориентира. Животът, хората, това, което се случва около него, е реалния кръг на неговите интереси.

Екстровертът често се определя като бъбрив, празноглав или повърхностен човек, но това е грешно. Всъщност тази черта спомага за общителността и лекотата на общуването и често провокира очарованието на другите.

Признаци на екстровертния човек

Ако тези характеристики са прекалено силно изразени, можем да говорим за проблемна екстровертност.

Тогава човек изглежда глупав, повърхностен и неспособен да контролира себе си, за разлика от здравия екстроверт - мислещ човек с дълбок вътрешен свят и вътрешна сърцевина.

Въпреки това и сред интровертите има повърхностни хора, а сред екстровертите - дълбоки и замислени личности.

Концепцията за екстровертността има богата история и специалисти от различни области влагат своето специфично съдържание в тази типология.

Ако надхвърлим науката, тогава в популярната литература понятието екстроверт се разбира много просто: това е общителен човек, който обича контакта с другите.

Възможно ли е да се развием здравословна екстровертност? Възможно е, но не винаги е необходимо: екстровертността не винаги е добра черта, а прекомерната общителност може да бъде пречка в живота.

Друг е въпросът, когато става дума за намаляване на проблемната интровертност - да, в този смисъл развиването на екстровертност е добро и необходимо.

Доста е трудно да се развие тази черта на личността, но когато цената е в това да се научим да се свързваме по-пълноценно с другите, може да се каже, че със сигурност си струва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest