ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Универсални храни, задължителни за всяка кухня

Универсални храни, задължителни за всяка кухня

Кои са задължителните храни за всяка кухня?
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

Мислете за пазаруването на хранителни стоки като многостепенен процес. Най-отдолу са основните съставки, градивните елементи на повечето рецепти

Следват второстепенните съставки, които не са от решаващо значение, но придават вкус и разнообразие на ястията. Понякога купуваме лакомства от най-високо ниво за специални поводи, но те са повече за удоволствие, а не толкова за полезно и питателно хранене.

Не всички основни съставки обаче са създадени еднакви. Има някои, като лук и целина и чесън, които обикновено служат на една и съща цел всеки път - да създадат ароматна основа за рецепта. Но други са по-универсални, способни да се трансформират в редица различни ястия. 

Това са тези, за които искаме да говорим днес, са истински кухненските помощници, защото предразполагат към експерименти винаги, когато сте заседнали да се чудите какво да сготвите. Това са най-универсалните храни в кухнята, задължителни за всеки килер. Именно с тях трябва да започва пазаруването ви всяка седмица.

И така, кои са универсалните храни, задължителни за всяка кухня?

Сиренето е универсален гост във всяка кухня. Независимо дали сте любители на месните рецепти или сте вегетарианци, само ще спечелите, ако добавите сирене в менюто си.

Моцарела, чедър, бяло саламурено сирене – спокойно могат да присъстват в рецепти за омлети, вкусни запеканки, стекове на скара, мусака, макарони на фурна. И най-обикновеното ястие може да се превърне във вълшебен специалитет с помощта на малко сирене в него.

Вероятно не ви е отнело дълго време да осъзнаете, че плащате ниска цена за високата стойност, която имат картофите в менюто ви. С тях правим апетитно картофено пюре, любимата картофена салата, безброй различни картофени супи, неустоимите печени картофи на фурна, хрупкави картофени кюфтета.

А какво ще кажете за любимите пържени картофи в еър фрайър! Или пък за сладък пай с картофи! Картофите са сред най-универсалните храни, които могат да се трансформират във всяка рецепта.

Разбира се, списъкът със задължителните за всяка кухня продукти не свършва дотук. Вижте в галерията ни още такива храни, без които готвенето не би било същото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest