ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Неподозираните полезни свойства на ригана

Неподозираните полезни свойства на ригана

Полезни свойства на ригана

Риганът е една от най-ароматните подправки в кухнята на съвременната домакиня. Тя се използва широко в средиземноморската кухня и по-специално в италианската кухня, където присъства в голяма част от рецептите за печено месо, прясна паста, пълнени зеленчуци, домашна пица.

Риганът може да се използва както пресен, така и изсушен или в етерични масла. Ползите от употребата на риган са широко признати - действа като антиоксидант, намалява възпаленията и има подчертано антибиотично действие. Може да спомогне за намаляване нивата на холестерола, а също така да подпомогне и загубата на килограми.

Ето кои са някои от най-разпространените ползи на ригана:

Антиоксидантни свойства

В състава на подправката се съдържат множество вещества с подчертано антиоксидантно действие като карвакрол и тимол, които предотвратяват увреждане на клетките, причинено от някои свободни радикали.

Намалява възпаленията

Масло от риган

Поради високото си съдържание на антиоксиданти, съвсем естествено риганът се смята за една от билките, които спомагат намаляване на някои възпаления и инфекции. До този момент са проведени множество лабораторни тестове и изследвания върху животни, които дават обещаващи резултати за колити или възпаления на дебелото черво.

Антибиотични свойства

Според проучвания риганът, или по-скоро етеричното масло от риган, може да спомогне за справянето с някои видове бактерии, които проявяват резистентност към традиционните антибиотици. Това включва и изследвания, направени върху Ешерихия коли.

Намалява лошия холестерол

Чай от риган

Във връзка с холестерола са правени изследвания и с хора. В продължение на три месеца група от близо 50 души е била под наблюдение. На всички е била изготвена диета, чиято цел е била да се намали нивото на лош холестерол. На част от хората обаче се давало известно количество масло от риган след всяко хранене. В края на изследването се установило, че нивата на лошия холестерол са намалели, а тези на добрия - са повишени. Подобни резултати се сочат и при изследване с мишки.

Подобрява храносмилането

Проблемите с червата ни обикновено се изразяват в подуване на стомаха, болки или диария. Най-честите причинители за това са различни бактерии и/или паразити, попаднали в храносмилателния ни тракт по един или друг начин.

Отново е проведено изследване с хора, на които е даван екстракт от риган в продължение на 6 седмици. В по-голямата част от случаите положението не просто се е подобрявало, но и хората са се излекували напълно от паразита.

Риган

Риганът е подправка и билка, която е подходяща не само са кухнята ви. С него можете и да се лекувате. Поради високото съдържание на антиоксиданти, риганът ще се превърне във ваш верен съюзник в борбата с множество възпаления и бактерии. Има дори изследвания, които се мъчат да установят дали риганът помага за намаляване на раковите клетки.

Повечето изследвания се провеждат в лаборатории и върху животни, така че няма окончателни резултати. Но може да го използвате ригана спокойно за готвене или чай и да разнообразите вкусовете и ароматите, които идват от вашата кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest