ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Контактът с очи определя взаимоотношенията

Контактът с очи определя взаимоотношенията

контактът с очи определя взаимоотношенията
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-20%
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
22.50 лв.
Виж ››

Едва ли сте се замисляли, колко много можете да кажете на човека до вас само с очите си - тъга, радост, гняв, разочарование, лъжа, страх и много други емоции. Дори и да се опитате да скриете нещо, то ще ви е много сложно да направите това, защото именно погледът и очите са огледалото на душата ви и това, какво в действителност усещате.

Зрителният контакт представлява така нареченото невербално общуване, което в голяма степен определя социалното ни поведение. Има много неща, които ние се опитваме да направим, за да има събеседника ни положително впечатление за нас от първото общуване и едно от тях е именно контактът с очите.

Точно така ние можем да създадем добро първо впечатление, когато се срещаме с нови хора. Така например едва ли сте се замисляли, че именно със зрителния контакт ние не само можем невербално да предадем емоциите си, но и да разберем дали събеседникът ни слуша и дали това, което му казваме му е интересно. В действителност е доказано, че именно невербалното общуване представлява 80% от впечатлението на хората за нас самите.

Как контактът с очи определя взаимоотношенията ни? Вижте повече:

Контактът с очи играе много важна роля във формирането и поддържането на вече създадените взаимоотношения. Това особено силно се усеща в епохата, когато ние прекарваме повече време във виртуалното общуване, а не в директен контакт със събеседника ни.

Все пак едва ли ще се чувствате добре, ако например се опитвате на първата ви среща да общувате с човека до вас, а той постоянно си гледа телефона. Това може да каже много за човека до нас, като в това число и факта, че за него реалните отношения, зрителния контакт с очите, емоциите на живо не са определящ фактор.

В тази тема може да добавим и това, че последните изследвания днес показват това, че зрителният контакт може да сигнализира и за много неща. Той може да ни помогне да разберем, когато човекът до нас е предразположен и иска да общува с нас, а също така по този начин можем да направим много добро впечатление.

Визуално и само с поглед можем да съобщим за болката, за страстната любов, но и към кого са насочени тези емоции. Само с поглед можем да покажем дори и нашето превъзходство и доминиране пред другите, като това особено силно се усеща в конкурентните отношения.

Какви емоции можем да предадем при контакта с очи?

- страх;

- тревога;

- загриженост;

- болка;

- обида;

- несигурност;

контакт с очи

- разочарование;

- гняв;

- тъга;

- щастие;

- и други.

Как контактът с очи може да ни помогне при възстановяването на отношенията?

Може би ще ви се стори странно, но зрителният контакт може да помогне и при възстановяването на взаимоотношенията. Според изследванията на водещи психолози, именно честният поглед и показване на емоциите ни в очите, може да помогне много, ако се опитвате да оправите връзката си.

Това се дължи на факта, че голяма част от разделите се случват поради това, че липсва открита и честна комуникация между партньорите. В случая зрителният контакт с очи може да покаже на човека до нас: „Обръщам ти внимание, гледам те, ти си в центъра на моето внимание“. По този начин вие ще покажете на партньора ви, че сте заинтересовани от него и го "чувате".

Може да се каже, че дългият и честен контакт с очите може да изпълни ролята на "лепило" в отношенията ни. Това означава, че ако двама отчуждили се по ред причини хора са принудени да се гледат дълго един в друг, то това може да компенсира отдавна изгубеното чувство за интимност и близост. Важно е да запомните и това, че очите са един от многото компоненти, които изграждат невербалната комуникация.

В това число влизат дори тембърът, тонът, височината и скоростта на речта, начинът, по който държим тялото си, дишането, жестовете и други. Когато се опитваме да разшифроваме нечий поглед, то ние така да се каже гледаме общата картинка, тоест съчетаваме в едно всички съставни части от пъзела на невербалната комуникация, включително и контактът с очите.

И колкото и странно да ви звучи, вие можете да изградите или да запалите искрицата в отношенията си със силата на зрителния контакт, показвайки положителната си нагласа и вашите чувства открито. Затова в никакъв случай не бива да подценяваме силата на контакта с очи и да се научите да използвате това във ваша при взаимоотношенията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest