ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ползи на маслото от канабис

Ползи на маслото от канабис

Ползи от маслото от канабис
Снимка: CBD-Infos-com/pixabay.com

Тъй като все повече държави легализират употребата на марихуана, маслото, произвеждано от слабо наркотичното растение, добива все по-голяма популярност. Какви са ползите от маслото от канабис?

Има химично съединение, открито в марихуаната, наречено CBD или канабидиол. То е нетоксично и не предизвиква забележимите еуфорични ефекти, свързани с тетрахидроканабинол – ТНС, друго съединение в марихуаната. Имайте предвид обаче, че продуктите, продавани като канабисово масло, могат да съдържат и THC.

Изследвания показват, че канабидиолът може да повлияе на здравето, като се привърже към рецепторите в ендоканабиноидната система на тялото – сложна биологична система, която участва в поддържането на някои аспекти на вашето здраве.

Данните сочат, че ендоканабиноидите могат да играят роля за регулиране на функции като памет, сън и настроение, а също и метаболитни процеси като енергиен баланс.

Твърди се, че маслото от канабис може да лекува голямо разнообразие от здравословни проблеми, които варират от ежедневни заболявания до хронични медицински състояния.

Тези проблеми включват упорито акне, безпокойство, хронична болка, тежка депресия, епилепсия, глаукома, безсъние, загуба на апетит и телесно тегло, мускулни спазми, болест на Паркинсон.

Маслото от канабис при безсъние

За маслото също се казва, че насърчава спокойния сън. То може да намали възпалението и болката, да се бори с оксидативния стрес, да подобри здравето на сърцето, да поддържа загуба на тегло и да предпази от рак.

Маслото от канабис се прилага за различни здравословни цели, но няма голямо проучване на потенциалните ползи за маслото. Все пак има значителна подкрепа за неговата ефективност при лечението на някои форми на епилепсия.

Всъщност през юни 2018 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри лекарство, използвано за епилепсия. То се казва Epidiolex и е произведено с пречистена форма на канабисово масло.

Това лекарство се използва за лечение на припадъци, свързани с две редки и тежки форми на епилепсия при пациенти на две години и повече. Това е първото одобрено от FDA лекарство, което съдържа пречистено лекарствено вещество, получено от марихуана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest