ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Невероятните ползи за здравето от шипките

Невероятните ползи за здравето от шипките

Ползите от шипките са много

Шипките са известни с изключителната си устойчивост към ниските температури и обикновено узряват едва след като настъпят първите студове. Но каква е тайната на тази устойчивост и бихме ли могли да я заемем?

Оказва се, че можем, а традиционната употреба на шипките в народната медицина сега се доразвива и допълнително потвърждава от научни изследвания. Те откриват многото ползи от шипките за здравето, които скромните червени зърна крият под обвивката си.

Шипките не са истински плодове, а са това, което биолозите наричат псевдофрукт или спомагателен плод, тъй като крехките семена са защитени от сурови климатични условия чрез здрава, богата на витамини обвивка – флорална чаша.

Именно тази обвивка може да се използва за приготвяне на чаша вкусен чай от шипки. А той може да се похвали с противовъзпалителни, антистареещи и обезболяващи свойства, като в същото време помага за загуба на тегло.

Шипките са полезни

Семената на растението са покрити с остри иглоподобни влакна, така че не могат да се използват за приготвяне на лековит чай, но се използват за приготвяне на масло от семена от шипка, което крие ползи за кожата. Ползите от шипковото масло са много.

Чаят от шипка е най-простият и вкусен начин да извлечете ползите за здравето от този плод, тъй като всичко, от което се нуждаете, са няколко сушени шипки и вряла вода. Тази питателна напитка е пълна с витамин С, Е и бета каротин, както и полифенолни антиоксиданти, галактолипиди и тритерпенови киселини.

Полезният чай е известен с това, че намалява болката и възпалението. Лекари дори препоръчват напитката на пациенти, страдащи от хронична болка, особено болки в ставите. Редовното пиене на чай от шипка или приемане на добавка от шипка може да намали интензивността ѝ.

Освен това чаят и добавките могат също да имат противовъзпалителен ефект върху ставите, тъй като плодовете съдържат вид растителни мазнини, наречени галактолипиди. Проучвания показват, че напитката помага и за загубата на тегло, тъй като галактолипидите спомагат за по-бързото горене на мазнините в тялото.

Чай от шипки

Полезният чай от шипка подсилва имунитета. Антиоксидантите са особено важни за имунната ни система, тъй като предотвратяват увреждането на клетките от свободни радикали и укрепват имунната ни система. А списъкът с антиоксиданти в шипката е просто забележителен, тъй като тези малки плодове са пълни с полифеноли, витамин А и Е, но най-вече с витамин С.

Според по-нови изследвания чаят от шипки дори може да помогне и за смекчаване на влиянието на диабет тип 2 върху организма, заради многото антиоксиданти в малките плодове.

Още за ползите от шипките можете да прочетете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest