Ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Съвети за бързо възстановяване след секцио

Съвети за бързо възстановяване след секцио

раждане със секцио
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Секциото (известно още като цезарово сечение или c-section) представлява раждане чрез операция, при която малко под пъпа се прави разрез на кожата, на мастната тъкан, на съединителната тъкан, на коремната стена и на матката. След изваждането на бебето всичко се зашива по обратния ред - матката, коремната стена и т.н.

По последни проучвания в последните години в България над 40% от бременните жени са родили със секцио, като причините варират от смъртна опасност, риск за майката и/или бебето, предпазливост и дори предпочитания на родилката.

Но независимо дали е било избор или необходимост, секциото си остава сериозна операция и като такава крие своите рискове, както и изисква време и грижи до пълно оздравяване. При някои жени тя минава изключително леко и до няколко дни са на крак и не усещат болка, но при други може да има усложнения, които да затруднят ходенето, седенето или извършването на най-обикновени действия.

Независимо от които сте, сме ви подготвили няколко изключително полезни съвета за бързото възстановяване след секцио. Ето ги и тях:

1. Пийте течности

През първите няколко дни като следствие от упойката пикочният мехур и червата не функционират както преди. В резултат на това се появяват газове и тежест в корема. Ако приемате повече течности това ще стимулира чревната дейност и ще ви помогне по-бързо да възвърнете обичайния ритъм на червата си. Ходенето, ако ви е позволено, също помага на храносмилането.

Имайте предвид също, че в първите дни след секциото може да страдате от запек. Препоръчително е да хапвате разхлабващи храни, които да спомогнат за по-лесното изхождане.

2. Бавно увеличавайте физическото натоварване

Ако всичко е минало нормално със секциото и вече са ви раздвижили в болницата, е силно препоръчително да ставате по-често и да се движите. Не е нужно да е много или далеч, но движението ще ви помогне да укрепнете и да се предпазите от тромбози. Тук трябва да се отбележи, че под физическо натоварване се има предвид движение, а не носене на предмети. Не е хубаво първите няколко седмици да се напрягане с нищо по-тежко от бебето ви.

След втория или третия месец, в зависимост как се чувствате, е препоръчително да започнете да правите упражнения за укрепване на тазовото дъно.

съвети за възстановяване след секцио

3. Внимавайте с къпането

През първите три дни след раждането с цезарово сечение не е препоръчително да си взимате душ или да мокрите раната. След това можете спокойно да се къпете, но първите няколко дни избягвайте да използвате шампоан или душ гел, или внимавайте те да не се стичат по тялото ви и най-вече над раната.

Забравете и за вана, басейни и морета поне в първия един месец - изключително вредно е тъй като раната няма да е напълно зараснала, а събраната вода ще бъде чудесен сборен пункт за всякакви бактерии, които могат да се вмъкнат в тялото ви и да причинят всякакви поразии.

4. Изберете удобна поза за кърмене

Освен в някои необичайни случаи, повечето майки започват да кърмят детето си още от първия или втория ден. За тези, които са родили със секцио, това си остава предизвикателство, защото е вероятно да нямат много сила и мобилност (или защото бебетата, родени със секцио, обикновено по-трудно засукват, но това е друга тема). Така че се уверете, че ви е удобно преди да започнете да кърмите.

Не се насилвайте да се навеждате да вземете бебето или да се напрягате. Нека някой ви подава бебчето, ако е необходимо, или да го нагласи до вас. Препоръчително е в началото да не кърмите в поза “люлка”, тъй като тя напряга корема, а бебето ще се намира точно върху раната. Най-удобната поза би била да сте легнали настрана с бебето до вас - така хем ще си почивате, хем ще ви е удобно.

5. Изберете удобни дрехи

Макар и не особено сексапилно, бельото с дълбоко дъно и широките панталони и анцузи ще щадят тялото ви и няма да дразнят зоната на раната. Тесните дрехи само ще ви притискат и могат да причинят болка или сърбеж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest