ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Бременност през есента - за какво да внимавате?

Бременност през есента - за какво да внимавате?

бременност през есента
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
35.00 лв.
Виж ››

Бременността е много желан момент в живота на всяка една жена. Планирайки това радостно събитие, трябва да се съобразите с редица фактори, като в това число и сезона, като той може да има, както положителни, така и отрицателни страни. Именно затова е важно да планирате бременността ви.

Бременност през есента - за какво да внимавате? В следващите редове вижте повече:

Голяма част от специалистите споделят, че есента е прекрасно време от годината за зачеване на нов живот. Причините за това са доста простички, а именно през летните месеци майката е успяла да насити организма си с необходимите витамини и микроелементи, да си почине добре, а също така през това време от годината влиянието на ултравиолетовите лъчи е доста по-малко. Поради тези причини организмът на жената е максимално подготвен, за да износи детето, тъй като колкото по-здрави са родителите, то толкова по-здраво ще е и детето.

Въпреки това бременността през есента си има и своите отрицателни моменти, тъй като може да донесе и доста неприятни изненади. Ако обаче обмислите всичко предварително, тогава бременността ще ви донесе само положителни моменти и емоции.

Какви са предимствата на бременност през есента? Нека разгледаме по-подробно тази въпрос:

Свеж въздух

Ранната есен се понася прекрасно от жените в положение дори в големите градове: дните вече не са толкова горещи, въздухът става много по-чист, зеленината на растенията ни кара да се усмихваме и да сме в добро настроение, а слънцето радва с последната си топла прегръдка. Така бъдещата майка може да прекарва голяма част от деня навън. Това от своя страна помага да се наситят тъканите с кислород, което способства за развитието на плода. Докато времето е хубаво и не е дъждовно, бременните жени трябва да прекарват повече време навън, а не да седят в дома си. Чистият въздух ще помогне и за по-лекото протичане на бременността.

Безопасни ултравиолетови лъчи

Всички знаем, че слънцето е незаменим източник на енергия, което е толкова необходимо в периода на очакване на бебето. Именно в есенните месеци жените могат да се наслаждават на последните му слънчеви лъчи, но без да се страхуват от слънчево изгаряне или да получат слънчев удар. Няма как да не споменем и това, че по този начин ще наситите организма си с полезния витамин D, който е много важен по време на бременността. Той спомага за усилването на имунитета и гарантира доброто настроение. В комбинация със свежия въздух, това ще окаже много добро влияние на самочувствието ви, но и на развитието на плода.

Голям брой витамини

Още един положителен момент на бременността през есента е лесният достъп до голямо количество плодове и зеленчуци, които са особено важно за този период на жената. Трябва да не се лишавате и да консумирате редовно тези храни, за да може плодът да се развива правилно.

Така например, тиквата е много богата на калий, витамин В и пектини. Освен това тя е известна с почистващите си свойства, като затова е прекрасно природно средство, което помага да се справите с отоците и проблемите с храносмилането. Калият подобрява и работата на сърдечно-съдовата система, която също работи за износване по време на бременност.

Какви са недостатъците на бременност през есента? Ето и негативните страни:

Проблеми с кръвното налягане

бременност през есента - за какво да внимаваме

Важно е бъдещите майки да следят добре артериалното си налягане, тъй като през есенните месеци то може да е доста нестабилно. Основните симптоми на този здравословен проблем са - редовното главоболие, шум в ушите, постоянна уморяемост, световъртеж. Възможно е то ту да се покачва, ту да спада, което ще окаже неминуемо влияние на плода. Причината за тези колебания е това, че времето през есента може много бързо да се променя, както и температурните амплитуди да са доста големи.

Влошаване на кожата

През летните дни жените успяват на хванат тен, но за съжаление през прохладните месеци състоянието на кожата може значително да се влоши, като това се забелязва особено силно през първото тримесечие. Причината за кожните проблеми са хормоналните изменения, както и недостигът на фолиева киселина. В резултат на това бременната жена може да има проблеми с пигментацията, като така на светлата кожа се появяват тъмни петна, а на тъмната - светли. Често по време на бременността се забелязва също така силен сърбеж и сухота, което се обуславя с разтягането на кожата. Именно затова е важно редовно да овлажнявате кожата ви, за да не се получат разтягания.

Рязко намаляване или покачване на теглото

Като правило есенното мрачно време и депресията могат да влошат апетита, но и да го увеличат. Някои бъдещи майки могат дори да спрат да се хранят в резултат на това, което е не само вредно, но и много опасно за плода.

Лошо настроение

През есента доста често при много хора се наблюдават депресивни състояния, като това особено силно важи за бременните жени. Често в този период те се сблъскват също така с меланхолията и апатията. За това способства и съкращаването на деня, лошото време и липсата на слънчеви лъчи.

Като цяло през есенните месеци бременните жени по-често са емоционално нестабилни, което може да окаже негативно влияние на плода. Именно затова е важно да не се подавате на това състояние и винаги да се намирате в компанията на вашите близки и семейството, както и да не се затваряте в четири стени сами.

По-чести респираторни инфекции

Всеизвестен факт е, че по време на бременността имунитета на жената намалява, като така нейният организъм е по-податлив на различни инфекции.

Това е заложено от самата природа, а именно за да може имунитетът да не възприема плода като чуждо тяло и да не започне да го отхвърля. Въпреки това, именно поради този факт те са и по-уязвими на различните заболявания, което може да окаже негативно влияние на плода.

Като цяло не може да се каже, че има голяма разлика в кой от сезоните жената ще е бременна, тъй като всеки си има своите минуси и плюсове. Най-важното е да се грижите за себе си и плода, както и да се храните винаги здравословно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest