ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да се отървем от плодовите мухи?

Как да се отървем от плодовите мухи?

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314507
Как да се отървем от плодовите мухи
Антибактериален пречиствател за въздух за 30 m² с 2 скорости
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Антибактериален пречиствател за въздух за 30 m² с 2 скорости
59.00 лв.
Виж ››

Щом настъпи пролетта и времето се затопли, плодовите мухи се превръщат в истинска напаст, образувайки жив облак около купа със свежи плодове. И неприятностите не спират дотук, тези малки досадници се размножават светкавично.

Плодовата муха (Drosophila melanogaster) влиза в домовете ни чрез закупените от магазина плодове и зеленчуци, те се чувстват привлечени от всичко влажно, зрели плодове, течаща мивка, гниеща храна, празни бутилки и влажни парцали. Продължителността на живот на плодовата муха е около седем дни, макар че колкото по-топло е, толкова по-дълго живеят.

Как да се отървем от плодовите мухи? Следвайте тези съвети, за да се справите с плодовите мушички ефективно.

1. Мийте плодовете и зеленчуците

Старателното измиване на закупените от магазина плодове и зеленчуци веднага щом се приберете вкъщи, не само ще премахне вредните пестициди, но и ще изчисти яйцата на плодовата муха.

Важно е след като ги почистите, да не ги връщате обратно в чантата с която сте ги взели от магазина, защото това ще привлече отново плодовата муха.

2. Поддържайте кухнята си чиста

Чиста кухня
Снимка: pixabay.com

Не оставяйте мръсни съдове, замърсени кърпи за чинии, както и парченца храна в мивката. Винаги избърсвайте разлетите напитки и почиствайте трохите от храна на плота, почиствайте печката, миялната машина. Уверете се, че имате чист хладилник. Изплаквайте бутилките от вино и бира преди да ги сложите в кофата за боклук и винаги избърсвайте уплътненията на хладилника.

3. Покривайте купата с плодове

Поставянето на голяма купа с плодове е отличен начин за насърчаването на здравословна закуска, но за да не привличате плодовите мухи поставяйте силиконови капаци или купол за торта върху купата с плодове.

Ето и няколко начина да се отървете от плодовите мухи! Опитайте тези изпитани средства.

Ябълков оцет

Ябълковия оцет е чудесен капан за плодовите мухи. Поставете малко ябълков оцет в купа заедно с няколко парчета плод и я поставете близо до мястото, където се събират, те ще бъдат примамени от уханието и веднъж попаднали в купата, те няма да могат да избягат.

Лавандула

Лавандула в кухнята

За нас лавандулата ухае приятно, но за плодовата муха този аромат е отвратителен. Сложете малко свежа лавандула на кухненския плот или капнете няколко капки масло от лавандула върху гъба и я сложете близо до мястото където се събират.

Карамфил

Карамфилът възпира повечето видове мухи - включително и плодовата муха. Достатъчно е да разпръснете малко карамфил из кухнята и най-вече в близост до плодовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest