ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Кога да покажем новородено бебе на външни хора?

Кога да покажем новородено бебе на външни хора?

новородено бебе
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Когато детето се появи в семейство, не само животът на родителите му се променя - всичко се променя. Роднини, приятели, близки, изпитващи вълнение и нетърпение, чакат момента, в който ще бъде възможно да видят бебето за първи път. Но първото посещение на новороденото не може да се сравни с традиционно посещение.

Днес много млади майки очакват с ужас първото посещение на близките им по повод раждането на дете, което често се случва и в деня на изписването от болницата. По правило жената, която току-що е родила и тъкмо е останала насаме със своето бебе, най-малко иска да празнува, още по-малко пък да събира празнично хората и да слуша поздравления.

Но много жени не се осмеляват да откажат роднини и да покажат на тези от тях, които не са особено тактичи, неуместността на шумните посещения веднага след изписването.

От друга страна, майката през първите седмици е в състояние, в което е много важно да знае, че животът не е приключил, че около нея няма да има само памперси и пелени, че не са забравили за нея. За съжаление, понякога, когато приятелите се страхуват да я смущават с обаждания, самата жена решава, че никой не се нуждае от нея. Това изостря и без това тежкото морално състояние, в което много майки се потопят след раждането.

От друга страна често някои млади семейства обичат да спазват и поверието, че бебето не трябва да се показва на външни хора в първите 40 дни от живота му. Има няколко обяснения за това. Като начало, слабият и неадаптиран организъм на бебето може да се натъкне на различни опасни вируси и микроби.

показване на бебето за първи път

И за да може бебето да премине този период на адаптация възможно най-бързо (и по-удобно), е необходимо то да е предпазено от емоционалното, психологическото и бактериологичното натоварване (и 40 дни, според специалистите, ще са достатъчни).

Но от гледна точка на суеверието, през първите 40 дни детето все още няма защита от зли духове и съответно не може да устои на злото око.

Между другото, самото число 40, има силно значение, защото точно толкова дни продължи световният потоп, толкова дни душата броди до мъртвото тяло, толкова години Моисей води хората си през пустинята и душата се нуждае от толкова дни, за да стане по-силна в тялото на новороденото.

Това суеверие често мотивира семействата да организират дори кръщенето на новороденото след този период, когато детето вече може да бъде „изведено на светло“. Между другото, това е добър "отдих" за майка му, тъй като следродилният период, както знаете, не винаги върви гладко и няма време за приемане на гости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest