ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»За какво помага масажът на клепачите?

За какво помага масажът на клепачите?

Масаж на клепачите
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Веднага трябва да поясним, че има козметичен масаж на клепачите и офталмологичен. Целите на тези два вида масаж са различни.

Офталмологичният масаж на клепачите е медицинска процедура и се извършва с цел механично отстраняване на застояли секрети в мейбомиевите жлези.

Секретът, произведена от тези жлези, е част от слъзния филм, и е необходим за задържане на сълзите на повърхността на окото, предотвратявайки изпаряването им. Самите мейбомиеви жлези са разположени в дебелината на клепача, техните канали се отварят по ръба на клепача непосредствено зад миглите.

Честите възпалителни заболявания на клепачите, метаболитни нарушения в тялото, неправилно прилагане на козметика (боядисване с козметични моливи на ръба на клепачите) и много други причини водят до дисфункция на мейбомиевите жлези (ДМФ).

Това е много често заболяване на очите, което изисква адекватно лечение, в противен случай ще доведе до появата или влошаването на съществуващ синдром на сухото око, както и до възпалителни заболявания на клепачите.

При проблеми с очите опитайте масаж на клепачите

Какво се случва с жлезата? Тя се запушва с множество секрет, което води до нарушаване на секретното освобождаване, а от своя страна слъзният филм започва бързо да се изпарява от повърхността на окото.

В случай на пълно запушване на мейбоминалния канал секретът постепенно се натрупва, жлезата се увеличава по размер, образува се плътна капсула, може да се появи бактериална инфекция, тъй като секретът на мейбомиевата жлеза е добро място за размножаване на микроорганизми.

Масажът на клепачите помага за подобряване на кръвоснабдяването на жлезата, елиминира запушванията, по време на масаж става стимулация на нервните влакна, осигурявайки нормално функциониране на окото.

Стимулира се и лимфната циркулация, което допринася за нормалното оттичане на лимфата, елиминирането на токсините и намаляването на отока в лицето. Подобрява се състоянието на кожата на клепачите, изглаждат се бръчките около очите.

По този начин масажът на клепачите помага при лечение на синдрома на сухото око, дисфункцията на мейбомиевата жлеза и възпалителните заболявания на клепачите.

Как се прави масаж на клепачите?

Терапевтичният масаж на клепачите изисква определени умения, спазване на мерките за безопасност и трябва да се провежда само в условията на офталмологичен кабинет от опитен специалист!

Масажът на клепачите се прави с помощта на специално устройство - стъклена пръчка, единият край на която е направен под формата на лопатка, а вторият - под формата на малка топка за събиране и прилагане на терапевтичен мехлем. Преди процедурата се поставя вътрешна упойка, за да се избегне дискомфорт по време на масажа.

Масаж на клепачите се извършва от специалист

Така че, ако имате оплаквания в областта на очите като:

- сухота в очите;

- изгаряне;

- периодично усещане за чуждо тяло в окото;

- болка в очите;

- краткотрайно зрително увреждане - замъглено зрение;

- тежест на клепачите;

А също и ако често се притеснявате от възпалителни заболявания на клепачите (зачервяване, подуване, сърбеж) или появата на подутини по клепачите, препоръчваме да не отлагате масаж на клепачите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest