ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Как да си направим домашен репелент

Как да си направим домашен репелент

Как да си направим домашен репелент
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
Качество без компромис:
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
59.00 лв.
Виж ››

Вече е сезонът на кърлежите, бълхите, комарите и всякакви други неприятни и дори опасни насекоми, на които можем да попаднем предимно когато се намираме на открито.

В аптечните мрежи се предлага множество средства за предпазване от ухапвания – т.нар. репеленти. Те са предимно под формата на удобни за използване и пренасяне спрейове.

Миризмата им обаче е много силна, съставът може да предизвика алергии, а самите те са токсични и опасни – особено за малки деца.

Има една алтернатива - сами можем да си приготвим домашен репелент от безопасни и екологични средства.

Кокосово масло и с етерични масла

Домашен репелент с кокосово масло

Съществуват някои етерични масла, които са истински кошмар за насекомите. Те бягат от тях надалеч заради специфичния им аромат. Именно такова етерично масло ви трябва. Най-ефикасни като репеленти са маслата от лимонена трева, цитронела, розмарин, карамфил, лавандула, евкалипт, мента.

Необходимо е да смесите известно количество от тях с много по-голямо количество кокосово масло, което служи като основа. Изберете някоя стара кутийка от крем с приблизителен обем от около 200 милилитра. Напълнете я с кокосово масло и добавете в него 40 капки от предпочитаното етерично масло. Може да комбинирате две или повече етерични масла – по ваш избор. Разбъркайте хубаво и готово – вече си имате домашен репелент. Нанасяйте върху кожата на откритите, незащитени от дрехите пространства.

Спирт и етерично масло

Подобно на горната рецепта, тук отново са ви необходими етерични масла, отблъскващи насекомите. Този път обаче ще ги смесим със спирт. Добра комбинация е около 100 грама спирт и 35 капки етерично масло.

Предимството на този вариант на домашен репелент е, че може да се използва като спрей и да се пръска с пулверизатор върху тялото, за разлика от варианта с кокосовото масло. То се втвърдява, когато е на по-ниска стайна температура и става течно, само когато е изложено на по-високи температури.

Спиртна настойка от карамфил

Направете спиртна настойка от карамфил, като смесите 100 грама зърна с 600 милилитра спирт. Оставете настойката да престои в продължение на седмица, след което прецедете. Смесете със 100 грама бадемово масло и вече имате още една версия на домашен репелент. Използвайте само по няколко капки на застрашените зони от тялото, тъй като миризмата е силна не само за насекомите, но и за хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest