ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Хиалуронова киселина - какво трябва да знаем

Хиалуронова киселина - какво трябва да знаем

Хиалуронова киселина

Съществуват много съставка, които са широко рекламирани и използвани в последните години. Само една сред тях обаче си е извоювала такова признание, че я определят като молекулата на красотата, както и тайният елемент за здраве и младост.

Този звезден елемент сред веществата е хиалуроновата киселина. Тя не случайно е издигната в ранг на еликсир на младостта, защото е основен изграждащ елемент в кожата, очите, ставите и още много човешки органи и тъкани. Тъй като се синтезира в тялото на човека и играе важна роля в процесите, които текат в него, е добре да се знае повече за нея и нейното приложение.

Откриване на хиалуроновата киселина

За това вещество в тялото на човека започва да се говори преди 86 години. Откритието дължим на ветеринарите. Те първи забелязват веществото в състава на окото на бика и започват изследвания.

Установено е, че хилауроновата киселина принадлежи към полизахаридите, тоест тя е един от въглехидратите, който се съдържа между клетките на нашата кожа, стави, очи, венци и други меки тъкани. Като начин на разпределение, половината от нея е в кожата, а другата половина е разпределена в другите споменати тъкани.

Оказва се, че хиалуроновата киселина има свойство - тя може да задържа вода. Нейната молекула свързва хиляди водни молекули, привличайки ги към себе си.

Роля на хиалуроновата киселина в човешкото тяло

Добрата новина е, че се произвежда от клетките на човешкия организъм. Заради нея ставите са гъвкави и подвижни.

Има я в очите, където поддържа нормалното ниво на стъкловидното тяло.

В кожата изпълнява важна функция - запълва празното пространство между колагеновите влакна и еластиновите и държи кожата стегната.

Явявайки се основният елемент във вътрешния слой на кожата, наречен дерма, хиалуроновата киселина е причината кожата да изглежда и да се чувства добре. Тайната на това чудо е способността да свързва вода в количество от хиляда до четири хилядна стойност на нейното собствено тегло. Няма други естествени или синтетични вещества, които могат да направят това. Затова е толкова ценна.

Прием на хиалуронова киселина

Ролята на хиалуроновата киселина като основен градивен елемент на стъкловидното тяло също не е за пренебрегване. Този елемент на окото заема две трети от обема на очната ябълка. То е прозрачен тип тъкан с гелообразен състав. Характеризира се с високия си вискозитет и в състава се наблюдават само молекулите на хиалуроновата киселина, щедро наситени с вода. Стъкловидното тяло поддържа формата на очната ябълка, благодарение на еластичността си и я предпазва от травми. Освен това пропуска 99 процента от цялата светлина към окото. Съдържанието в очите се увеличава с годините.

Хиалуроновата киселина е сред важните компоненти на ставния хрущял, където обвива всяка зряла клетка на хрущялната тъкан. Благодарение на нея се осигурява гъвкавост и еластичност на хрущялите и тяхната невъзприемчивост на компресии.

Хиалуроновата киселина е основен елемент на синовиалната течност и действа като смазващо средство.

Що се отнася до възпаленията, тя е абсолютно несъвместима с тях. Потиска възпалителните процеси, като намалява реакцията на организма към самото възпаление.

В устната кухина хиалуроновата киселина се изявява като антибактериално средство. Затова се използва при лечение на пародонтоза и други и други заболявания, причинени от микроорганизмте в зъбната плака.

Източници на хиалуронова киселина

В началото хиалуроновата киселина се е добивала трудно от риба или от гребена на петлите. Днес този продукт има изкуствен произход, получават се по-ниско молекулни полимери на съединението.

В такъв препарат няма бактерии. Напълно идентичен е с този, който синтезира организма ни и затова гарантирано не предизвиква алергии.

Приложение на хилауроновата киселина

Най-честото приложение на хиалуроновата киселина е под формата на крем. Молекулите на хиалуроновата киселина са доста големи. Затова при нанасяне се овлажнява горният повърхностен слой на кожата. В началото е достатъчно, за да изравни релефа и да създаде комфорт, да хидратира и да действа като защитен слой за кожата. Препоръката е да бъде до 1 процент в козметиката.

Когато възрастовите изменения в кожата станат по-сериозни, нанасянето външно под формата на крем вече не е достатъчно, за да запази кожата и тогава се преминава към инжектиране на хилаурон. Инжектирайки я, хиалуроновата киселина привлича влагата от повърхността на кожата в долните слоеве. Водните молекули изглаждат бръчките отвътре, избутвайки кожния слой към повърхността. Релефът на кожата се изглажда и тя връща младежкото излъчване.

Маските за коса с хиалуронова киселина се препоръчват на хора, оплакващи се от сух, начупен и без блясък косъм. Ефектът е подобен на този, който се наблюдава върху кожата. Влагата в косъма се задържа и не се допуска тя да се изпари. Това са чудесни маски за изтощена коса.

При оплаквания от болки в ставите се прилагат инжекции с хиалурон, които връщат еластичността на ставата и премахват болката.

Инжектиране на хиалуронова киселина

В последните години инжектирането на хиалуронова киселина се използва не само за изглаждане кожата на лицето, но при стареене на кожата на ръцете. Кожата се хидратира и заравнява и възвръща добрия си вид, макар ефектът да отстъпва на този при лицето. Ползва се още за постигане на обемни устни, дребни корекции на носа, проблеми с венците.

Хиалуроновата киселина се приема и вътрешно под формата на таблетки. Ако се съчетае с прием на витамин С, става до 8 пъти по-ефективна. При такъв прием обаче ефектът е отложен във времето и се забелязва едва 2-3 месеца след прилагането.

Обикновено когато се приема вътрешно, дозата е 80-90 милиграма на ден, а при сериозен проблем със ставите се препоръчват по-високи дози, които след това да се намалят и да се полза дългосрочно.

Странични ефекти от хиалуроновата киселина

Недостатъците от хиалуроновата киселина са минимални, тъй като става въпрос за вещество, естествено синтезирано от тялото. Като действие върху кожата хиалуроновата киселина има краткотраен положителен ефект и е необходимо постоянно приложение.

Външното приложение на хиалуронова киселина дава добри резултати, но са бавни и невинаги сигурни.

Прилагането под форма на инжекции има някои противопоказания. Получават се нарушения в съсирването на кръвта и може да се получат кръвоизливи по кожата, синини и малки ранички, които трудно зарастват. Действието може да се сравни с това на антикоагулантите. При неоткрити и нелекувани инфекциозни заболявания може да се получи проблем.

Инжектиране на хиалуронова киселина по време на бременност и кърмене е добре да се отбягва, тъй като не е изследвано дали има вредни въздействия в този период при жените.

При възпалителни образувания по лицето е необходимо да се направят предварително изследвания за евентуални проблеми, следствие на инжектиране на хиалурон, а при онкологични заболявания тази процедура и напълно противопоказна.

Необходимо е изследване за индивидуална непоносимост, за да се избегнат неочаквани реакции от организма, а периодът на паузи между инжектирането трябва да се спазва.

Не са наблюдавани странични ефекти при прием на хиалуронова киселина като хранителна добавка, но все пак такава практика изисква консултация с лекар.

Хиалуроновата киселина се оказва не просто важен, но и задължителен елемент от лечението на болковия синдром при ревматични оплаквания при възрастни хора, където е резултат от дегенеративни процеси в ставите, но също така и при травми при млади хора, при които се уврежда ставният хрущял.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest