ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Пречиствател за въздух - какво трябва да знаем

Пречиствател за въздух - какво трябва да знаем

Пречиствател за въздух
Електрическата лира за стена, 65W, бяла и сива
Практичен аксесоар за вашия дом:
Електрическата лира за стена, 65W, бяла и сива
79.00 лв.
Виж ››

Средата, в която живеем, влияе пряко на здравето, работоспособността ни, определя тонуса ни. Комфортната среда прави човека работоспособен и бодър, а лошата създава чувство на умора, раздразнение и нервност.

В затворените пространства са налични 4 среди: акустична, естетическа, светлинна и физическа. Въздушната среда се усеща чрез обонянието.

Въздействието върху тялото обаче става чрез всички съставки на въздуха, повечето от които обонянието ни не може да различи.

Освен кислорода и въглеродния двуокис, въздухът съдържа обичайно водни пари; летливи съединения; газове като озон, серен двуокис; фталати; дим; сажди; прахови частици; полени и други. Заедно с тях се намират и живи форми - микроби, бактерии, вируси.

Всичко това показва, че въздухът, който дишаме, може да ни разболява, както и да лекува. Показателно е, че има създадени селища на места с благоприятен за здравето въздух.

Какво да се направи в големите градове, където смогът е обичайно явление, а въздухът в затворените пространства не с по-добро качество от този, който се стеле навън?

За целта са създадени уреди, предназначени за филтриране на домашния въздух. Те пречистват и овлажняват въздуха в помещенията. Целта им е да оздравяват вътрешната среда, така че веществата и микроорганизмите в затворените пространства да не разболяват хората.

За кого са предназначени пречиствателите за въздух?

Те са от полза за всички, защото обитаваме без разлика затвореното пространство на дома или офиса. Конкретиката изисква да споменем някои групи. Това са хората с респираторни проблеми като астма или алергии, както и тези с белодробни заболявания, а също така и голямата група на пушачите. За всички тях ползите от пречиствателите на въздуха са големи.

Не бива да се очаква моментален резултат. Няколко седмици до 3 месеца е времето, в което можем да очакваме подобрение в общото състояние. Необходима е непрекъсната работа на филтриращата система в домашна среда, а не само почасово включване.

Другото важно изискване е филтриращата система да бъде позиционирана така, че дебитът да покрива целия обем на помещенията, а не само една стая.

Евентуалната комбинация с климатик е добра, защото последния размества въздуха и това позволява на филтриращия уред да почиства въздуха по-ефективно.

Трябва да бъде ясно, че в домовете на хора с белодробни проблеми ключови житейски навици като редовно проветряване, остават важни и не може да се разчита на това, че филтриращият уред за въздух го отменя.

Уред за пречистване на мръсен въздух

Технологии за пречистване на въздуха в помещенията

Групите технологии за пречистване на въздуха в затворени пространства са 3:

- Карбон или други средства;

- Механично филтриране- НЕРА, йонизиращи прибори;

- Радиация-UV лампи;

НЕРА филтрацията на въздуха има своите силни и слаби страни. Действието им се състои в прекарване на въздуха през филтър, който улавя по-едрите частици. Те задържат и премахват такива частички като прахта, порите на плесените, полените, улавят и бактериите. Успяват да премахнат от състава на въздуха частици по-малки от 0.3 микрона. Химическите изпарения, газовете, вирусите или някои от частиците на цигарения дим са във възможностите на НЕРА филтъра. Най-високото ниво от тези филтри прочистват 99.97 процента от вредните частици, а по-ниските нива са ефективни за 85-95 процента от вредните частички.

Филтрите от активен карбон имат висок абсорбиращ ефект за лошите миризми, цигарения дим, газовете и течните замърсители.

Йонизиращите пречистватели на въздуха създават въздушна среда, наситена със заредени йони. Вредните частички полепват по решетките или металните колектори. Този способ се нарича електростатично утаяване. Вредните частички, които биват неутрализирани, са още по-дребни, до 0.1 микрон. Тук се включват бактериите, цигареният дим, вирусите и микробите, както и химически изпарения. Металният колектор или решетката се почистват периодично. Йонните технологии са жична и иглена.

Жичната пречиства въздуха, създавайки положителни йони, които преминават през металния колектор или решетката, които задържат замърсените частици.

Иглената технология създавайки отрицателни йони, улавя мръсните частички върху металната решетка. Разликата идва от това, че иглената е основана на системното създаване на отрицателни йони, които се разнасят в помещението. Те действат като пречиствател, сменяйки поляритета на замърсените частици и ги привличат една към друга на принципа на магнита. Така те стават прекалено големи, за да циркулират във въздуха и падат на земята. Те могат да бъдат почистени с прахосмукачката или с мопа.

Антибактериални UV лампи- те успяват ефективно да унищожат микроорганизми като вируси, микроби, бактерии и плесени. Замърсителите, с които се справят антибактериалните ултравиолетови лампи са люспички от кожа, видимите прашинки по въздуха, полените, дребните алергени, спорите, бактериите, котешкият пърхот, вирусите, цигареният дим.

Ултравиолетовите лампи не са ефективни към праха или дима.

Ползи за здравето на йонните пречистватели на въздуха

Ползите за здравето на йонните пречистватели, осолено на тези, които произвеждат отрицателни йони, са безспорни. Те не само пречистват въздуха обаче, но имат и лечебен ефект.

Известно е, че сред природата, в местности, които са естествен производител на отрицателни йони като планините, вечно зелените гори, водопадите, както и вълните или в атмосферата след дъжд, човек диша много по-леко. Това е, защото йоните унищожават замърсителите на въздуха.

Йонизацията има лечебен ефект върху редица страдания, в същото време там, където отрицателните йони са в недостиг се създава условия за страдания като депресии, безпокойство, неразположения на психическо ниво, а те водят до редица физически заболявания. От такива заболявания страдат хора, които са чувствителни към йоните, а те са голяма група. Съставляват около една четвърт от цялото човешка популация.

Въздухът в офисите може да е мръсен

В наситена с отрицателни йони среда физическите заболявания, травми и поражения преминават по-бързо и по-лесно. Способността за концентрация се повишава, а възможностите на тялото да постига върховите си постижения нараства. Изводът е, че хората живея по-дълго и са по-здрави, когато се намират близо до естествени производители на йони. Повишените нива на отрицателни йони имат положително въздействие върху здравето, живота, добрата кондиция и житейския успех на човека.

Как да изберем уред за пречистване на въздуха?

Пречиствателят на въздуха се използва реално около 3 месеца в годината. Затова първото нещо при избора е да се премисли дали в региона наистина има нужда от това устройство. Големите градове са местата, където нуждата от тях е реална.

Параметрите, които трябва да се следят, са няколко.

- Вид на филтъра - НЕРА е стандарт, според който филтъра трябва да улавя частици, по-големи от 0.3 микрона. Ако целта е въздухът да се пречиства не само от прах, но и от миризми, тогава е необходим филтър от активен въглен.

- Големина на помещението - колкото по голям е капацитетът на уреда, толкова по-висока е цената и разходите за филтри, а размерът на стаята може да не отговаря на нуждата от такъв разход. Уредът с голям капацитет няма да почисти всички помещения, независимо дали вратите са отворени.

- Разходи за консумативи - цената на филтрите и гаранцията им е най-важното, което се гледа при покупка. Недостъпността до консумативи или прекалено високата цена затормозяват използването на уреда и бързо го правят на практика излишен.

- Екстри към уреда - вграденият датчик за замърсяване вдига цената на уреда, но пък пести от разхода за ток, защото работи само когато датчика отчета нужда от това. Нивото на шум също не е без значение, особено когато се ползва за нощния тракт. Възможностите за връзка с wi-fi мрежа позволява управление от дистанция или с гласов асистент.

Според статистическите данни човек приема средно на ден по 3 килограма храна, 3 литра вода, а вдишва и издишва около 17 кубически метра въздух. Затова въздухът, който дишаме, има съществена роля за функционирането на организма и грижата за неговата чистота не бива да се пренебрегва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest