ezine.bg»Статии»За Дома»Домашни Любимци»Опасни за кучетата стайни растения

Опасни за кучетата стайни растения

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314507
цикламата е отровно за кучета стайно растение

Стайните растения определено могат да вдъхнат живот и красота на всеки дом, но за съжаление някои видове са много опасни за вашите домашни любимци.

Следният списък включва растения, които са отровни за кучетата поради токсичните вещества, които се съдържат в тях. Много от тези растения са известни с различни имена, така че като собственик на домашен любимец е добре да се запознаете с тях!

Лилии

Семейство лилии е доста голямо, но сред тях има такива, които са токсични за кучета и котки.

Лилията от вида Спатифилум е токсично растение за кучета и котки, докато Лилиум Stargazer и Великденските лилии са токсични само за котките.

При отравянето с някое от тези растения симптомите са: обилно повръщане и раздразнено гърло.

Алое Вера

Алое Вера е много възхвалявано растение заради чудните му лечебни свойства за кожата. При кучетата обаче не е така! Гелът, който се съдържа в растението, не е опасен, но останалите части на растението могат да засегнат храносмилателната система на вашето куче.

Бръшлян

бръшлянът е отровен за кучета

Всички сме чували за отровния бръшлян, но дори и обикновения може да навреди на кучето ви. То може да развие тежък обрив, както и проблеми с дишането.

Дърво на живота

Макар да се нарича дърво на живота, не забравяйте че трябва да стои далеч от кучето и котката. Не се знае точно какъв вид са токсините в него, но поглъщането му води до повръщане при кучето, нарушена координация, забавен сърдечен ритъм и депресия.

Дифенбахия

Дифенбахията е известна и с името Тъпа тръстика или Тропически сняг и е отровно растение както за кучета, така и за котки. Вредните токсини на това растение могат да доведат до изгаряне и подуване на езика, както и затруднено преглъщане, повръщане и повишено слюноотделяне.

Слонско ухо

Този колоритен растителен вид се среща и под имената: Malanga, Via Sori, Pai, Taro, Cape и Аре. Токсините съдържащи се в него са подобни на тези в Дифенбахията, поради което реакциите са почти еднакви.

Дяволски бръшлян

Токсините в него са опасни и за кучета и за котки. Причинява повръщане, подуване на езика и повишено слюноотделяне.

Сагова палма

Това растение има много красив екзотичен вид, но може да създаде сериозни проблеми на вашето куче. Поглъщането на която и да е част от растението води до тежка диария при кучето, повръщане и дори чернодробна недостатъчност.

Циклама

Това цъфтящо растение озарява всяка стая, но е отровно за кучета и котки. При поглъщане може да доведе до повишено слюноотделяне, диария, повръщане, абнормален сърдечен ритъм и гърчове при кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest