ezine.bg»Статии»Красота»Домашни Процедури»Черно рициново масло - ползи и употреба

Черно рициново масло - ползи и употреба

Черно рициново масло - ползи и употреба

Ползите от рициновото масло са известни и то се използва по цял свят, както външно, така и вътрешно, защото е известно с лечебните си свойства.

Съществуват обаче и разновидности на рициновото масло. Една от тях е черното рициново масло, като най-известно е ямайското, произвеждано в Ямайка. Какви е разликата между него и обикновеното рициново масло с бледожълт цвят?

Основната разлика се крие в производствения процес. Обикновеното се прави чрез студено пресоване, а ямайският вариант се прави по-трудно. Ето накратко процеса на производството му.

Рициновите зърна се изпичат, смилат се в ръчна мелничка и после се сваряват, за да се извлече напълно чисто, тъмнокафяво, органично масло. То е най-тъмното, защото зърната са печени дълго. При този процес се произвежда пепел, която повишава ефективността на самото масло. Пепелта не само придава по-тъмен цвят, но и осигурява по-висок баланс на маслото. То става по-ексфолиращо и прониква по-дълбоко. Малко по-топло е от обикновеното и е по-приятно, когато се слага на скалпа или сухата коса.

Какви са ползите от черното рициново масло?

Черното рициново масло до голяма степен се състои от рицинолова киселина. Става въпрос за мастна киселина с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. И тъй като има и такива на ексфолиант, тя успокоява възпаления или сух скалп.

Маслото е много плътно и вискозно, насища косъма с влага, доставя необходимите витамини и протеини. При масажиране на скалпа стимулира космения фоликул.

Къде и как да се прилага черно рициново масло?

Ползи за миглите от черното рициново масло

Черното рициново масло се използва за терапия на коса, мигли и вежди. То стимулира растежа им и ги подхранва, за да не късат. Подпомага израстването на нови косъмчета при наличие на оголени области на веждите. При нанасянето му върху миглите вечер преди лягане ускорява растежа им. Те стават както по-дълги, така и по-гъсти.

Може да се използва и в терапията на лицето. Подходящо е за всички видове кожа, като изключим сухата. Помага много при акне. Повечето препарати изсушават кожата на лицето и предизвикват поява на повече себум. Употребата на черното рициново масло не изсушава прекомерно кожата и по естествен път намалява себума от жлезите.

Използването му за отделни зони е лесно. В косата се втрива малко количество и се масажира мястото, като после се оставя да подейства.

За миглите и веждите се нанася тънък слой с памучна клечка и се оставя да действа през нощта. На сутринта се отмива с вода и сапун. При акне се втрива малко количество след направена парна баня, която да отвори порите. Оставя се също да подейства през нощта и сутрин се отмива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest