ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо здравето започва в устата

Защо здравето започва в устата

Защо здравето започва в устната кухина
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Устата на човек е като входна врата към тялото му. Нашите зъби, венци и език изискват специално отношение, тъй като устната кухина е постоянно в контакт с външната среда. Самата устна кухина е населена с различни микроорганизми – както полезни, така и вредни, които лесно могат да излязат извън контрол. При лоша хигиена именно в тази зона започва влошаване на състоянието на зъбите и венците, а след това и на цялото здраве.

Значението на здравите зъби и венци не трябва да се подценява. Те играят важна роля при формирането на речта - служат като стени, близо до които зъбите, бузите и езикът, докато се движат, образуват звуци, поради което състоянието на зъбите влияе върху чистотата на речта на човек. Те са изключително необходими за правилния процес на храносмилане, тъй като дъвченето на храната в устата играе важна роля във веригата на процеса на усвояване на храната. Те също така образуват защитна бариера между устната кухина и външната среда. А естетическата стойност на красивите зъби също може да се добави към този списък.

През последните години интересът към възможната връзка между състоянието на устната кухина и здравето на организма като цяло се е увеличил значително. Установено е, че човешкото здраве започва със здравето на зъбите. Грешките в грижата за зъбите и венците могат да доведат до развитието на много по-сериозни заболявания от пародонтозата или загубата на зъби.

Цялостната и последователна хигиена на устната кухина не само предпазва от кариес. Тя също така помага за предотвратяване на заболявания, които могат да се появят в тялото. За да разберете как здравето на устната кухина влияе на цялостното здраве, трябва да разберете каква е основната причина.

Устната кухина е цяла екосистема в нашето тяло, балансиран микрокосмос, който при благоприятни външни условия е неразделна част от храносмилателната система. Според последните данни в устата живеят над 700 вида микроорганизми. Някои от тях са вредни за нас и могат да допринесат за развитието на кариес и да провокират възпаление на венците.

Проблеми с устната кухина

Възпалението е реакцията на имунната система на организма към инфекция. При определени условия (отслабване на имунната система, голям брой вредни бактерии, увреждане на лигавицата), по време на възпаление, пропускливостта на тъканите се увеличава, стените на кръвоносните съдове отслабват, което води до подуване, болка и кървене на венците. Ако не отстраните причината, а именно бактериалната плака, възпалението ще прогресира и не само венците ще претърпят разрушителни промени, но и костната тъкан и заобикаляща зъбите. И в крайна сметка ще се развие пародонтит.

Днес връзката между лошата устна хигиена и сериозните здравословни проблеми е доказан факт. Бактерии от зъбната плака се придвижват в кръвния поток и допринасят за атеросклерозата, която е основната причина за инфаркти и инсулти. Белите дробове, бъбреците, имунната и стомашно-чревната система също са изложени на риск.

Приблизително 90% от пациентите със сърдечно-съдови заболявания имат пародонтоза, в сравнение с 66% от тези без сърдечно-съдови заболявания.

Има предположения, че пародонтозата играе пряка роля за увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Теорията се основава на факта, че проблемите с микроциркулацията в тъканите на венците при пациенти с пародонтоза могат да причинят развитие на отговор на кръвоносната система като цяло. Представете си, че възпалената челюст постоянно кърви, тялото се опитва да се бори с това, като произвежда повече активни вещества, предназначени да увеличат съсирването на кръвта с цел намаляване на загубите.

Но съсирването се увеличава в цялото тяло, а не само в тъканите на венците, което може да доведе до нарушена циркулация на кръвта в други малки съдове, на първо място, говорим за сърцето и мозъка. По този начин пародонтитът увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Почиствайте устната кухина с конци за зъби

В същото време, борбата с инфекцията в устната кухина натоварва имунната система, което от своя страна, намалява общите защитни сили на организма. Отпадъчните продукти (токсините) от възпалението от своя страна натоварват храносмилателната система и бъбреците, чрез които те се изхвърлят от тялото, а при продължително възпаление могат да ги увредят. От там се дестабилизира цялата обмяна на тялото, а това води до множество заболявания.

Ефектът от здравето на устната кухина върху цялото тяло е нова област на изследване. Последните проучвания са установили следните връзки между устната кухина и тялото:

- Ревматоиден артрит. Лечението на пародонтоза намалява болката, причинена от ревматоиден артрит.

- Белодробни заболявания. Пародонтозата се влошава при пневмония и хронична обструктивна белодробна болест, вероятно поради увеличаване на бактериите в белите дробове.

- Затлъстяване. Две проучвания установяват връзка между затлъстяването и заболяванията на устната кухина. Оказа се, че пародонтитът прогресира при наличие на излишни мазнини в организма.

Следователно важността на предотвратяването на стоматологичните заболявания вече не се оспорва от никого. А превантивните дейности трябва да започват в ранна детска възраст, да продължават през целия живот, всеки ден.Мийте зъбите си поне 2 пъти на ден - това правило се спазва от повечето хора. Но освен това има редица допълнителни продукти за хигиена на устната кухина, например вода за уста, за зъби и венци и конци за зъби. С четката за зъби бактериите се отстраняват само повърхностно. Но там, където четката не може да достигне, се изискват и ежедневни грижи. Остатъците от храна на труднодостъпни места могат лесно да бъдат премахнати с помощта на зъбен конец. Почиства страничните повърхности на зъбите и областта на венеца.

Вода за уста

Изплакванията на устата помагат за премахването на бактериите от миенето и почистването с конец за зъби. Много води за уста устата се борят с кървенето, възпалението и подуването на венците. Задължително е посещението на зъболекар 2 пъти годишно. Ако се открият кариес или други дефекти, не е необходимо лечението да се отлага за по-късно, тъй като това може да бъде опасно не само за зъбите, но и за цялото тяло.

Така ежедневните правилни и висококачествени грижи за устната кухина ще ви осигурят здрава и красива усмивка, което означава и добро самочувствие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest