ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Обемна диета - какво трябва да знаем

Обемна диета - какво трябва да знаем

Аника ВойтАника Войт
Експерт
111189
Обемна диета - какво трябва да знаем
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Професор от университета в Пенсилвания Барбара Ролс, една от най-уважаваните специалисти по хранене и затлъстяване в САЩ, разработва обемната диета въз основа на многобройни клинични наблюдения.

Барбара Ролс е разработила система за отслабване, която не предполага отказ от храна, а заместването на някои храни с други. Всеки ден човек яде приблизително еднакво количество храна. Но съдържанието на калории може да се променя от ден на ден. То може да бъде намалено до 800 kcal на ден и дори да не забележите, ако изберете правилната храна. В същото време можете да ядете с апетит както преди, основното е да се придържате към списъка с препоръчани ястия.

Продуктите с еднакво съдържание на калории имат различна енергийна плътност - обем. По отношение на енергийната плътност, храната при обемната диета може да бъде разделена в четири категории: много висока, висока, средна и ниска. Колкото по-високо е съдържанието на мазнини в храната, толкова по-висока е нейната енергийна плътност. Колкото повече вода и фибри съдържа, толкова по-ниски.

Ако в менюто ви преобладават храни с висока енергийна плътност, рискувате неусетно да напълнеете. За разлика от това, добавяйки към вашата диета нискоенергийни ястия, може дори да увеличите порциите, намалявайки приема на калории. Тоест да отслабнете, без да чувствате глад.

Няма нужда да бързате. Ако отслабвате по-бързо, тогава може би губите не мазнини, а мускулна маса. Ето защо, не забравяйте, че физическата активност също е трябва да се увеличи, това ще ви позволи да поддържате отлична форма.

Обемен хранителен режим може да спазвате през целия си живот, за да постигнете желаното тегло и да поддържате стройна фигура.

Хранене при обемна диета

Категория 1 (храни с много ниска плътност): зеленчуци и плодове без нишесте, ненаситен бульон, обезмаслено мляко. Това са зеленчуци като краставици, домати, броколи, целина, маруля, лук, гъби и др., както и супи. Обикновено колкото повече вода съдържа продуктът, толкова повече тежи и по-малко калории съдържа;

Категория 2 (храни с ниска плътност): плодове и зеленчуци с нишесте, зърнени храни, постно месо, зърнени закуски, бобови растения и ястия с ниско съдържание на мазнини. Те включват пълнозърнести храни като кафяв ориз и пълнозърнести тестени изделия, постно месо, постна риба (морски дарове) и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини;

Категория 3 (храни със средна плътност): месо, пица, сирене, пържени картофи, хляб, дресинги за салати, сладкиши и сладолед. Това са хлябове и месни продукти, които съдържат много мазнини, като телешки пържоли;

Категория 4 (храни с висока плътност): бисквити, чипс, бисквитки, шоколади, ядки, масло и растително масло. Това са пържени храни, всички сладкиши, бисквитки, ядки и мазнини - масло, мазни сосове, майонеза, бекон.

Първата група е храна, която може да ядете в голямо количество и когато пожелаете. Втората група включва онези храни, които според диетолога могат да се консумират в големи количества. Третата група се състои от продукти, с които може да се храните на малки порции. И в края на списъка е това, което трябва да консумирате с умереност или да ограничите. Тези четири категории изразяват същността на обемната диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest