ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Задължителни уикенд ритуали за здраве

Задължителни уикенд ритуали за здраве

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190298
Задължителни уикенд ритуали за здраве
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Не позволявайте двата дни от уикенда да провалят целите, които сте си поставили, за да имате здравословен начин на живот. Изследване на учени от университета Корнел показа, че хората са склонни да тежат повече в понеделник в сравнение с това, което кантарът им показва в петък. И теглото ви не е единственото, което страда през почивните дни.

Всъщност повечето ви цели отиват на кино. Ето кои задължителни уикенд ритуали за здраве трябва да спазвате. С тях ще сте в добра форма и ще сте успешни.

Раздвижете се дори през почивните дни

Доклад, който разглежда данните за фитнеса и хранителните навици на хората, показва, че повечето тренировки се правят в понеделник. Не е изненадващо, че има спад през седмицата, а най-малкото изкушения за фитнеса са свързани с петък.

Липсата на физически упражнения отчасти е виновна за напълняването, което се случва през уикенда, затова е важно да планирате тренировки във фитнеса или на открито и в събота и неделя.

Не се отказвайте от сутрешната аларма

Ритуали за здраве за уикенда

Знаете колко примамливо е да изключите алармата и да спите до 10:00 часа през почивните дни или до обяд. Но изследователи от Университета в Аризона-Тоскон са открили, че несъответствието между биологичния ни часовник и удължения график на съня, който имаме през уикенда, ни кара да се чувстваме по-уморени и, неизбежно, да имаме по-лошо настроение, отколкото ако поддържаме постоянен график на съня през 7-те дни от седмицата.

Следете храненията си

Статистиката, цитирана от nbcnews.com, показва, че хората правят най-малко физически упражнения от петък до неделя, а консумацията на бекон, бира и пържени картофи достига тревожни нива между събота и неделя. 

Проучване, проведено от изследователи от Медицинския факултет на Вашингтонския университет, установява, че хората, които следват строга диета през цялата седмица и след това преяждат през уикендите, се наблюдава не само затруднено отслабване, но дори и наддаване понякога.

Общувайте

Между задълженията на работното място и семейните задължения през седмицата е почти невъзможно да се намери време за социални събития. Но липсата на социализация може да навреди на здравето. Не е новост, че социализацията е полезна за нашето психическо и емоционално здраве.

Изследване, публикувано в American Journal of Public Health, установява, че хората, които са имали активен социален живот на 50 и 60 години, са имали по-бавен темп на намаляване на паметта в сравнение с тези, които са останали по-дълго изолирани.

Вземете гореща вана

Горещата вана е полезна за здравето

Прекалено добре знаем какви са опасностите от хроничния стрес. Ето защо е важно да релаксирате през почивните дни. Прекарването на време с приятели или отделянето на време за упражнения са две дейности, които ще ви помогнат да се отървете от стреса. Друг прост начин за премахване на стреса (и това няма да отнеме много време) е да замените душа с вана.

Когато вземете гореща вана, температурата се повишава и след това тялото ви се охлажда бързо, когато излезете от водата. Този трик отпуска тялото ви и го подготвя за сън. Топлата баня преди лягане също ще ви помогне да предизвикате по-качествен сън, който може да бъде труден за постигане, когато сте под стрес. 

Изградете си навик да вземате гореща вана, тъй като по този начин ще понижите и кръвното си налягане (което има тенденция да се увеличава, когато сме стресирани). Нека това се превърне във ваш уикенд ритуал за здраве.

Идеи за забавни, релаксиращи и здравословни дейности за духа и тялото, които можете да опитате този уикенд:

Танцувайте- танците имат много полезни ефекти, така че или излизайте с приятели на място, където танцуват, или пуснете музика у дома и танцувайте на воля, без никакви задръжки.

Танцувайте, за да сте здрави

Практикувайте йога - можете да започнете почивните си дни със сутрешна йога сесия, която ще отпусне и отпусне ума и тялото ви. Можете да правите йога у дома, на матрака или на тревата в градината, но можете и да отидете в студио, където ще се възползвате от формираната групова енергия.

Медитирайте - в началото или в края на йога сесията отделете няколко минути или десетки минути за медитация. Проучванията в тази област са показали удивителните ефекти, които медитацията има върху ума, душата и тялото.

Почистете дома - може да не звучи толкова забавно, но домакинската работа има две основни предимства: помага ви да се откъснете от всички мисли, които не ви дават спокойствие, а също така намалява риска от алергии, причинени от прах или токсични вещества в къщата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest