ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Работа от вкъщи – предимства и недостатъци

Работа от вкъщи – предимства и недостатъци

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190372
Работа от вкъщи - предимства и недостатъци
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл-10%
Качество без компромис:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Напоследък много фирми започнаха да предлагат на служителите си работа от вкъщи. Досега работа от разстояние или работата от вкъщи беше само изолирана ситуация, като само някои работодатели се осмеляваха да я приложат на практика. Сега това е осезаема реалност в света, но и в България.

Разбира се, през пролетта много от нас бяха развълнувани, че можем да работим от вкъщи, предвид несигурността относно разпространението на коронавируса и неговото лечение. Постепенно обаче ентусиазмът ни намаля, когато установихме, че този начин на живот има недостатъци, а не само предимства.

И така, ето преглед на предимствата и недостатъците на работата от вкъщи.

Предимства на работата от вкъщи

Оставате по-дълго със семейството си - тъй като вече не излизате от дома, виждате се по цял ден, можете да си говорите или дори да споделите поне едно от храненията заедно.

Отървавате се от времето, прекарано в трафика (в много случаи по два часа на ден) и от нервите, придружаващи това - можете да използвате това време лично или професионално, ако имате спешни проекти.

Спестявате пари от транспорт, независимо дали става въпрос за бензин, платен паркинг, абонамент за обществен транспорт.

Вече не трябва да се притеснявате за тоалети, тъй като можете да работите удобно облечени, вкъщи, може би дори по пижама. Други, напротив, предпочитат да влизат изцяло в „офис сценографията“, обличайки се в костюм и вратовръзка.

Графикът на работа е гъвкав - можете да работите от 7 сутринта, вместо от 9, или вечер, след като децата спят.

По-малко неща, които ви разсейват - колега, който говори по-силно, друг, чийто телефон звъни с пронизителна песен... и много други причини, поради които не можете да се съсредоточите правилно върху това, което трябва да правите в офиса. У дома можете да разграничите пространството, в което работите и никой да не влиза.

Семейство

Правите и различна домакинска работа - слагате храната на печката или изпирате мръсните дрехи, преди да започнете професионалната си дейност и след това ставате от време на време и разбърквате обяда или простирате прането.

Недостатъци на работата от вкъщи

Опасността е да работите винаги извънредно, да бъдете изтощени, защото Все още имате лаптопа си под ръка. Невъзможност да се концентрирате, защото винаги сте прекъсвани от детето и домакинските задължения.

Правите по-малко движения, тъй като рядко напускате къщата, което ще се отрази на вашата фигура и появилите се болки в кръста.

Увеличени сметки за ток, вода и др., защото сте по цял ден у дома.

Намалената производителност за по-малко организирани хора, които могат да забавят старта на работния ден или да се разсейват с лични кореспонденции.

Трудности при извършване на дейността - лоша интернет връзка, невъзможност за достъп до компютърни програми по различни причини.

Усещайки липсата на екип - може би ви устройва, че сте се отървали от досадни колеги, в същото време сякаш сте се затворили в себе си, изпитвате нужда да обменяте впечатления с колеги, да се консултирате с тях.

Неадекватна оценка на работата ви от шефове или колеги, които са в офиса - някои могат да решат, че работейки от вкъщи, вие се скатавате и не вършите нищо полезно.

Как да поддържате нещата в равновесие?

Работа от разстояние

Ограничете работно пространство, което цялото семейство трябва да разпознае по този начин; с други думи, когато седите на вашия лаптоп или компютър, вашите близки не трябва да ви безпокоят. Това ще бъде решение и за онези, за които е по-трудно да се мобилизират: когато седнат в този ъгъл, те ще влязат в ролята на директор, чиновник, редактор и т.н.

Съставете работен график на работата от вкъщи, ако вашата офис дейност ви позволява, така че да можете да продължите работата си без проблеми, но също така можете да разрешите семейните и домашните си проблеми. Уведомете този път както колеги, шефа, ако е необходимо, така и други членове на семейството.

Облечете се и пригответе храната си като за офиса, за да можете напълно да разграничите професионалния и семейния живот и да не правите прекалено дълги почивки.

Отделете колкото е възможно повече професионалния си живот от личния си: след като приключите работния си график, не се изкушавайте да изпратите друг имейл. Отдайте нужното на личния си живот.

Направете ежедневен график извън къщата - това ще изчисти съзнанието ви и ще отпусне тялото ви.

Както сами виждате, има много предимства и недостатъци на работата от вкъщи. И повече от тях зависят от нас самите. Бъдете дисциплинирани и с повече мотивация ще извлечете максимума от този начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest