ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да съхраняваме правилно подправките?

Как да съхраняваме правилно подправките?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190336
Как да съхраняваме правилно подправките?

Вкусът на най-използваните подправки и тяхната ефективност зависи - наред с други неща - от това как производителите и потребителите съхраняват тези скъпоценни камъни на природата. 

В човешката верига, която преминава от производител към потребител, производителят е този, който поема отговорността за отглеждането, събирането и обработката на подправките. Те са в транзит само при търговци на дребно и дистрибутори, така че най-дълго време се прекарва в потребителските складове.

Веднъж опаковани, подправките получават върху опаковката и печат с датата, до която е посочено да се използва, така че тази подправка да предлага максимални ползи. Вярно е, че те не се променят, но губят силата си и вече не подправят храната толкова наситено, колкото искаме.

Как да имаме най-пресните подправки?

Ако скоро ще използвате подправката, я купете смляна, но ако искате да имате резервен запас в килера, по-добре купете черния пипер например на зърна и го смелете преди употреба. По този начин той ще е най-дъхав при готвене.

Ако подправка се продава така, както се среща в природата, за предпочитане е да я купите заедно със защитните слоеве - например семена от кардамон в шушулки, цяло индийско орехче. Непокритите семена от кардамон бързо губят вкуса си. Кардамоновите шушулки запазват вкуса си, когато се съхраняват в плътно затворени съдове, защитени от действието на слънчева светлина или кухненска пара.

Ако искаме да запазим шушулките възможно най-зелени, е добре да ги сложим в дървена кутия, облицована с найлоново фолио, на сянка и, разбира се, в плътно затворете кутията. Преди да ги съхраняваме по този начин, ние трябва да се уверим, че не са влажни и периодично проверяваме състоянието им.

Други важни правила за съхранение на подправки:

Не е добре да поставяте мокра ръка или мокра лъжица вътре в буркана, нито да го държите, макар и за няколко секунди, над тенджерата, в която готвим и от която се издига пара.

Как да съхраняваме правилно подправките?

Буркани за подправки не се държат в горната част на кухненския шкаф, особено ако имаме съдомиялна машина, вградена в мебелите или близо до печката.

Помещението, в което съхраняваме подправките, трябва да бъде чисто, тъмно, хладно, но не влажно, без насекоми, а подправките трябва се държат далеч от кутии с препарати, бои и други храни със силна миризма. Когато останат малки количества смлени подправки, идеално е да ги поставите в торбички с цип, които изписваме с перманентния маркер датата на годност на оригиналната опаковка.

За да се запазят свойствата на пипера, не е достатъчно да се държи в плътно затворени съдове. Излагането на слънце на зърната може да доведе до влошаване на качеството им, тъй като пиперинът може да промени формулата си.

Целите карамфилови гвоздейчета обикновено са годни за употреба 3-4 години, а тези, които са смлени за няколко дни.

Как да разберем, че подправката вече не е ефективна?  В случая на зърна черен пипер и анасон е просто: те се чупят и миришат. Ако не усещаме силния аромат, трябва да заменим тази подправка с нова.

При останалите подправки цветът показва свежестта: старите имат по-светли нюанси. Освен това те са по-леки и сухи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest