ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Лофт дизайн - новият хит в интериора

Лофт дизайн - новият хит в интериора

Лофт дизайн
Снимка: pixabay.com

Сред разнообразието на интериорни стилове се отличава един, който доста ярко контрастира на подредеността, стремежът към мекота и удобство, към елегантност и стил, характерни за болшинството интериорни решения. Става въпрос за стила лофт, появил се през 40-те години на миналия век в САЩ, по-точно в Манхатън и много бързо придобил популярност извън пределите на страната.

Лофт буквално означава най-горния етаж, тоест таванското помещение. Не трябва да се бърка с мансардата, тъй като под лофт по-скоро се разбира жилище, получено след преобразуване на нежилищно пространство, най-често изоставена фабрика или промишлена сграда.

Тази тенденция се появява, тъй като в средата на миналия век заводите от централните квартали на Ню Йорк привличат музиканти и художници, които ги превръщат в свои ателиета и галерии. Лофтовете влизат в интериорната мода и веднага печелят интереса с особения си стил.

Лофт дизайнът залага на натуралните елементи, грубите материали, суровия стил, оставен сякаш недонаправен.

Високите тавани са характерни за лофт дизайн
Снимка: pixabay.com

Характерните му черти са големите помещения без преградни елементи, високи тавани, греди и метални тръби.

В цветово отношение преобладават тъмните тонове - сивото, керемиденото, черното, кафявото са водещи решения по отношение на цветовия избор.

Стените са груби и създават усещане за стара, изоставена фабрика. Откритите стени с тухла създават много успешно тази визия и настроение. Грубата мазилка или тапетите, имитиращи камък или тухла създават това усещане.

За подово покритие най-често се избира бетон. Функционалността, а не красотата са водещият мотив за подобно решение. Студено е, не само визуално, но и като усещане. За да се омекоти това чувство, на помощ може да дойде старото дюшеме. Автентичния му рустик вид ще довърши цялостната картина на помещението. Тези, за които тази обстановка е прекалено студена, могат да я затоплят с някой килим или друго подово покритие. Така ще се създаде и зониране на помещението, което винаги прави обстановката по-прегледна.

Обзавеждането на дома е семпло
Снимка: pixabay.com

Прозорците в лофт дизайна обикновено са от пода до тавана, което позволява на светлината да влиза свободно. Максималното проникване на естествената светлина е една от характерните черти на стила.

Конструктивни елементи като масивни дървени греди, бетонни колони, тръби, кабели са подходящи само за наистина големи вътрешни пространства, защото при по-малка площ претрупват помещението. Балансът в интериора ще се постигне, ако се съобрази големината на интериорните елементи с обема на пространството.

Мебелировката, подходяща за този модерен стил в интериорния дизайн, не изисква нищо специфично и се постига лесно с всякакъв стандарт мебели. Най-автентични са рециклираните стари мебели, които изглеждат по-състарени. Металните изделия, грубо обработените дървени мебели, откритите рафтове са все подходящи решения за обзавеждането на дома.

Дървото е на почит в лофт дизайна
Снимка: pixabay.com

Декоративните елементи трябва да бъдат сведени до минимум. Целта е да се остави достатъчно празно пространство, защото претрупаността не се свързва по никакъв начин с лофт дизайна. Старото колело или дори мотор може да се превърне в акцент на интериора, стига да има достатъчно пространство за такъв аксесоар.

Само картини в стил модернизъм, плакати или нестандартен часовник може да красят стените, а осветлението е добре да бъде поверено на големи метални осветителни тела или лампи от стари буркани или бутилки, които изглеждат интересно и нестандартно.

Въображението на един художник или просто на човек с нестандартно мислене може да създаде забележително пространство, което приковава вниманието и не може да бъде забравено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest