ezine.bg»Статии»Здраве»Пушенето води до надебеляване?

Пушенето води до надебеляване?

Пушенето води до надебеляване?
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Досега единствената утешителна полза от тютюнопушенето бе, че поне с всяка една загасена цигара изгаряме около 40 калории и в крайна сметка това се отразява добре на тънката ни линия. За нещастие, дори и тази "полза" от тютюневите изделия бе опровергана.

Мит било, че цигарите помагат да контролираме теглото си, твърдят учени. До неподозираното откритие относно вредния навик достигнаха експерти от Университетския колеж в Лондон.

След около 5-годишни наблюдения над повече от 3000 души крайните резултати от изследването смаяли дори и самите учени. "В течение на много години самите ние смятахме, че цигарите наистина помагат да се регулира теглото. Оказва се обаче, че е тъкмо обратното – хората, които никога не са пушили, контролират своите килограми доста по-успешно от пушачите", обяснява професор Робърт Уест.

Той и неговите колеги считат за илюзия това, че пушачите на средна възраст изглеждат по-стройни от непушещите на техните години. Основното въздействие на цигарите е върху ендокринната система, така че дори нормалните количества мастни натрупвания се натрупват неравномерно.

Пушенето води до надебеляване?

По този начин фигурата се деформира, дори ако не е налице наднормено тегло. Съществува статистика от данни, която показва, че много от отказалите се от цигарите не само са намалили теглото си с няколко килограма, но и кожата им придобила по-млад вид.

Още едно изследване посочва, че отказът от тютюнопушенето почти веднага намалява с 13% опасността от преждевременна смърт. Американски специалисти са категорични, че ползите за организма идват веднага след отказването на цигарите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest