ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Липса на кърма - причини и начини за справяне

Липса на кърма - причини и начини за справяне

Аника ВойтАника Войт
Експерт
107418
липса на кърма причини
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Появата на новия член в семейството е дългоочаквано и радостно събитие. Много жени очакват с нетърпение да станат майки. В днешно време, когато почти всяко семейство има достъп до интернет, бъдещите майки започват да се подготвят предварително за различните периоди от бременността си, за раждането и всичко за отглеждането на малкия човек.

Времето минава, бременността бавно наближава 9-тия месец и накрая се ражда дългоочакваното бебе. Но това не е всичко - предстои най-трудното: идва ред да се грижите за рожбата си. През първите шест месеца от живота детето се нуждае само от кърма. Но често се случва майчиното мляко да липсва или да не е достатъчно.

Липса на кърма - причини и начини за справяне

Разбира се, майката може да се откаже и да храни бебето с изкуствено мляко. И това е по-добре от това да поддържате бебето гладно... но разбира се никоя изкуствена формула не може да замести естествената кърма. Ето защо най-добрият вариант в тази ситуация е да се опитате да идентифицирате и отстраните причините за недостиг на кърма.

Причините за липса на кърма може да са различни. Една здрава майка не би трябвало да има проблем с кърменето. Младите кърмачки трябва да бъдат спокойни и да бъдат подкрепяни от близките си. Липсата на сън и стресът също може да намалят лактацията.

липса на кърма справяне

Не се опитвайте да храните бебето си на определени часове. Това също би могло да намали количеството кърма. Сега се препоръчва да се храни детето по негова молба. Нерационално и небалансирано хранене на кърмачките е друг фактор, който ще попречи на процеса.

Начини на справяне

Няма конкретни методи в борбата с недостига на кърма, но има правила, които да се спазват за увеличаване на количеството й. Те са:

1. Бебето трябва да бъде хранено при поискване. Световната здравна организация отбелязва, че стриктно на всеки три часа трябва да се хранят само тези бебета, които са изкуствено хранени.

2. Нощното кърмене (от 3 сутринта до 8 сутринта) е наложително хранене на бебето. Факт е, че през този период от време се образува пролактин, който е отговорен за производството на мляко. Ако бебето ви спи през цялата нощ, то тогава трябва да изцедите кърмата, за да се подържа лактацията.

3. Преди хранене (около 10 минути) е необходимо да изпиете сладка топла напитка, за да предизвикате „горещи вълни“. Има специални чайове за кърмачки, които помагат много. Основата за образуване на мляко е водата. Следователно кърмещите майки трябва да пият поне три литра течности през целия ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest