Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Компреси за лечение на болно гърло

Компреси за лечение на болно гърло

компрес за болно гърло

През зимния сезон ни застигат много вирусни и бактериални инфекции. При разболяване един от най-неприятните и чести симптоми са болките в гърлото. При инфектиране на горната част на дихателните пътища, сливиците се зачервяват и увеличават, пречат на нормалното дишане, телесната температура се покачва.

Как да си помогнем при болки в гърлото с методите на народната медицина?

Препоръките са много и включват горещи напитки, инхалации и гаргари, но едно средство е с най-продължително действие и това е компресът на болното гърло. Той действа от няколко часа до цяла нощ.

Предимствата на компреса са, че бързо облекчава острата болка и освен това той е лечебно средство с дълготрайно действие. Част е от общата лечебна процедура при настинки, вирусни и грипни симптоми и при ангина.

Народната медицина предоставя избор от различни видове компрес, като най-общо това е студен или горещ компрес, но при всички загряваща им роля е основна.

Най-простия компрес за болно гърло е горещият, който се прави с топла вода. Той е съвсем прост и лесно се понася от всички - както възрастни, така и малки деца. При него една памучна кърпа се намокря с топла вода и се завива около шията. Отгоре се стяга с шал, за да се запази топлината постоянно. Този компрес успокоява възпалените лимфни възли.

компрес за болно гърло с извара
Снимка: Стоянка Русенова

Много ефикасен е компресът с извара. Той се прави като половин литър прясно мляко се кипне и се пресече с 1 супена лъжица оцет. Получената извара се разстила между два пласта марля, поставя се на врата и се завързва памучна кърпа отгоре. Така престоява минимум 4 часа, като може и да се преспи с него.

Добре действа и компрес със сварен яйчен белтък. Яйцата трябва да бъдат твърдо сварени, белтъкът се намачква добре или се настъргва на ренде. Поръсва се с пудра захар, сместа се разстила на марля, завива се около врата и се стяга с памучна кърпа. Така престоява няколко часа.

Малко по-специфичен е компресът за болно гърло с черен пипер и мас, тъй като не се понася добре от всеки човек. Той обаче е ефективен, защото затопля много добре и помага в лекуването на възпалението в сливиците.

Върху памучна кърпа се разстила памук, той се маже със свинска мас, напръсква се отгоре със спирт и се поръсва със смлян черен пипер. Кърпата се стяга около врата и действа силно загряващо на гърлото. Компресът се слага преди лягане и се сваля на следващата сутрин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest