ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Важни хигиенни грижи за новородено момиченце

Важни хигиенни грижи за новородено момиченце

Важни хигиенни грижи за момиченце
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Всяка една жена си мечтае един ден да има дете и ако сте горда майка на малка госпожица, тогава със сигурност имате много въпроси относно хигиенните грижи за новородено момиченце.

Като цяло всяко едно бебче се нуждае от ежедневни грижи, като измиване, повиване и други за поддържане на чистотата и особено в най-уязвимите за това места, където може да се получи подсичане при бебето. Правилната хигиенна грижа за момиченцето е много важна част и всяка една майка трябва да е запозната с това, за да се минимизира риска от инфекции и различни усложнения.

Важни хигиенни грижи за новородено момиченце

Един от рисковете при неправилна хигиена при момиченцата е развитието на синехия, като това представлява срастване на срамните устни. Именно за да се минимизира рискът от подобни проблеми, е важно да се грижите идеално за ежедневната хигиена на бебето.

Едно то важните задължения на всеки родител са всекидневните бани, както и редовната смяна на памперсите. Трябва да имате предвид това че момиченцата имат много нежна и чувствителна кожа, затова е особено важно да сте внимателни при почистването на гениталиите, като това се прави само с тампон или със стерилна марля, която трябва да е предварително напоена с вода.

Почистването винаги става от горе надолу, като не бива да минавате два пъти с един тампон. При смяната на пелените или памперса винаги се избърсват и интимните части на бебчето с детски мокри кърпички.

Другото важно нещо при грижите за новородените момиченца е те да си имат свои лични средства, а именно гъба, сапун, кърпа и други. Това значи, че е абсолютно забранено да се използват едни принадлежности с родител, тоест бебчето задължително трябва да има свои.

Винаги трябва да сте с идеално чисти ръце, когато сменяте памперсите или пелените, като самото миене или бърсане винаги се прави отпред назад, а не на обратната посока. Когато къпете вашата малка принцеса, винаги помнете, че струята на водата не бива да е силна.

Хигиена за новородено момиченце

По отношение на дрешките на новороденото момиченце, то тук е изключително важно всички те да са от естествени и меки материи, тъй като кожата на бебетата е много чувствителна. Синтетичните могат да доведат до алергии и възпаления, но и заедно с това спират дишането на кожата.

Също така всички бебешки дрехи трябва да са свободни и да не стягат движенията. И не забравяйте, че е необходимо да гладите дрешките на вашето бебче, тъй като така ги дезинфекцирате. Не по-малко важно е и това, че те трябва да се перат отделно от вашите дрехи.

Вашият педиатър ще ви даде допълнителни насоки по отношение на грижите за новороденото момиченце. Ако все пак имате някакви въпроси или притеснения, тогава винаги можете да се обърнете за консултация и помощ към лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest