ezine.bg»Статии»Здраве»Нов препарат бори рака на кожата

Нов препарат бори рака на кожата

Нов препарат бори рака на кожата
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Светъл лъч в борбата с рака на кожата дойде от САЩ. Американски учени споделиха, че са разработили ново експериментално лекарство - Ипилимумаб, което удължава живота на пациентите с напреднал стадий на меланома. Срещу тази най-крайна форма на рак на кожата ще се опита да застане новият медикамент, изработен от “Bristol-Myers Squibb” и “Medarex”.

Меланомата като най-смъртоносната форма на рака на кожата, е една от най-трудните за преборване от страна на лекарите и специалистите. Досега това кожно заболяване се лекуваше само по няколко начина, а за последните 30 години случаите на меланома са се увеличили многократно спрямо заболяванията с друг вид рак, съобщават експертите.

Експерименталният препарат е в състояние да увеличи живота на болните с още няколко години. В изследването са взели участие 6000 болни от различни държави. Разбира се, не при всички резултатите са положителни.

Нов препарат бори рака на кожата

Ръководителят на проучването Стивън О'Дей от изследователския институт в Южна Калифорния сподели, че клиничните тестове на произволен принцип не са успели да покажат подобрение при всички болни с напреднал стадий на меланома.

Почти 1/4 от пациентите с рак на кожата, са успели да удължат живота си с още две години, след като им е предписано интравенозно лечение с Ипилимумаб. Според експерта от калифорнийския институт отбеляза, че все пак крайните резулти от изследването са вълнуващ напредък и за пациентите с меланома, и за сферата на раково заболелите.

Новият препарат Ипилимумаб бе представен от О’Дей на срещата на Американското общество за клинична онкология в Чикаго. Медикаментът е от ново поколение, той активира Т-клетките на имунната система, унищожаващи меланомните клетки, вместо да се насочва към тези, които преди са били лекувани по различни начини.

За сравнение, пациентите, на които е прилагано лечение с плацебо, успели да удължат живота си с 6, 5 месеца, а тези, на които е прилаган Ипилимумаб, достигнали средно до 10 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest