ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Важни грижи за мъжки бебета

Важни грижи за мъжки бебета

Важни грижи за мъжки бебета
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Появата на нов член в семейството винаги е радостно и вълнуващо събитие, особено за младите родители, които тепърва ще се учат и ще свикват с новия ритъм на деня им.

Няма по-голямо щастие от това да имате дете и да го вземете за първи път в прегръдките си, изпитвайки с пълна сила вълшебството на това да сте родители.

Важни грижи за мъжки бебета

Едно от най-важните неща в грижата за новородено е хигиената, като тук има особени различия, ако имате момче и момиче. Едно от нещата, което трябва да знаете е, че 95% от момчетата се раждат с физиологична фимоза, тоест слепване на кожичката на главичката на пениса, като в този случаи тя не може да се отдръпне и забели.

Това е един вид защитна реакция, за да не получават възпаления и инфекции. Имайте предвид, че това е напълно нормално и до 3-та година това се оправя само, като все пак е важно да сте внимателни при хигиенните грижи за мъжки бебета, що се отнася до тази област.

След като изкъпете бебето, внимателно и съвсем леко придърпайте кожичката, за да почистите мястото. Можете да се обърнете към медицинско лице, само ако забележите проблеми с уринирането при бебето.

Белите секрети, които се образуват около главичката на пениса на бебето, не са опасни и се наричат смегма, като те са секретите от специалните жлези.

Другото важно нещо е третирането на пъпната рана при новородените, като това се прави два пъти на ден, а именно сутрин и вечер след къпане. Поставете 2-3 капки водороден прекис (2-3%) върху раната и внимателно почистете с памучен тампон.

Ако забележите зачервяване или отделяне на секрет, тогава следва незабавно да посетите вашия лекар. Обръщайте особено внимание на почистването на ушите, очите, носа, а също така режете ноктите на 1-2 седмици.

Хигиенни грижи за мъжки бебета

Основни правила при къпането на мъжките бебета:

1. Ако детето е здраво, тогава трябва да го къпете по 2 пъти на ден;

2. Най-добре е да правите водните процедури вечер преди сън, тъй като това помага за добрият сън на бебето;

3. Мийте ваничката преди всяко къпане със сапун. Това си е част от грижите за мъжки бебета, но и за малки госпожици;

4. Температурата в стаята трябва да е 22-23 градуса, а на водата 35-37, като постепенно можете да я намалявате, следейки заедно с това реакциите на бебето, които ще ви покажат дали то се чувства комфортно;

5. През първия месец къпането не трябва да продължава повече от 5-10 минути;

6. Нагласете си всичко, за да ви е под ръка, тъй като в никакъв случай не можете да оставяте бебето само във ваничката;

7. При къпането обърнете особено внимание на гънките;

8. Използвайте детски сапун и шампоан за къпане не повече от 1-2 пъти седмично, а през останалите дни мийте бебето само с вода.

Имайте предвид, че при мъжките бебета е особено важно да ги оставяте възможно по-често без памперс, например през летните месеци, когато е по-топло. Трябва да ги и сменяте памперсите често, защото препърлените пелени могат да доведат до прегряване на тестисите и редица други усложнения при момчетата.

Именно това са основните моменти, на които е важно да обръщате внимание при грижите за мъжките бебета. И не забравяйте, че ако нещо ви притеснява, винаги можете да се обърнете към вашия педиатър, който ще прегледа бебето и ще прецени дали всичко е наред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest