ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Важни грижи за женски бебета

Важни грижи за женски бебета

грижи за женски бебета - какво трябва да знаем
Дървена детска игра за добра памет
Препоръчано за деца:
Дървена детска игра за добра памет
38.00 лв.
Виж ››

Появата на новородено в младото семейство е не само безумно радостно събитие, но и е свързано с много отговорности. Неопитните майки често не знаят как да се грижат за бебето, което създава повод за страх и притеснение в родителите. В действиетлност нещата не са толкова сложни, ако сте запознати с основните правила и стъпки при грижата за женските бебета.

И така, важно е да осъзнавате, че интимната хигиена на бебето е винаги важен момент, от който зависи дори до голяма степен репродуктивното здраве на момичето в бъдеще. Измиването трябва да се извършва съгласно определените правила, като така ще избегнете възможността от дразнене и възпаление, което изисква по-продължително лечение при бебета.

Важни грижи за женски бебета - ето какво трябва да знаете:

По време на неонаталния период тялото на всяко дете се адаптира към променените условия на живот за него. В първите дни е нормално да се наблюдават лек секрет от гениталиите, но ако той стане зеленикав и с неприятна миризма, тогава веднага трябва да заведете бебето на педиатър.

Месец след раждането е важно да заведете вашето малко момиченце на детски гинеколог за преглед, като това се прави в чисто профилактични цели и не бива да ви плаши. По време на деликатния и много внимателен преглед лекарят ще оцени състоянието на външните генитални органи, а също така ще се изключи възможността от аномалии в развитието, но и ще ви даде препоръки за грижите за малкото ви ангелче.

Всяко новородено бебе се нуждае от ежедневни грижи - сутрешна хигиена, измиване на очите, почистване на носните проходи, измиване на интимната зона и глутеалните гънки. Детето трябва да се мие с топла вода с температура 35-37 градуса, докато в помещението тя трябва да бъде в границите на 22-23 градуса. Очите се измиват с памучни тампони, а секретите от носа се отстраняват с намокрени памучни марли.

грижи за женски бебета

Няма нужда да почиствате ушите много често, тъй като при новородените се образува много малко сяра и тя има чисто защитна функция. Ако все пак забележите, че ушите са замърсени, то използвайте за почистването им памучни тампони, като внимателно почиствате ушния канал на бебето.

При къпането сутрин и вечер детето се мие отпред и назад, а гънките задължително се подсушават с мека кърпа и се намазват с бебешки крем. Имайте предвид, че само 1-2 пъти на седмица можете да използвате детски сапун или шампоан, а през друго време къпете детето само с чиста вода.

В допълнение към задължителната сутрешна хигиена, децата трябва да се мият след всяко изхождане. Къпането помага за пълното почистване на кожата, но идейства успокояващо, помагайки на бебето да има здрав сън. Хигиената на половите органи на малко бебе момиченце почти винаги пада върху раменете на майката.

Тя трябва да подходи отговорно към извършването на интимни процедури, като основната им цел е да се премахнат остатъците от урина и изпражнения, което може да доведе до зачервяване на кожата и лигавиците. Преди да къпете бебето, винаги проверявайте с лакът и воден термометър температурата на водата, а също така и температурата в стаята, измийте си добре ръцете и подгответе всички необходимо, за да се намира до вас на една ръка разстояние.

Добре би било преди самото раждане да прочете няколко книги, които да отговорят максимално подробно на всичките ви възможни въпроси, които ще ви вълнуват след като на бял свят се появи вашата сладка принцеса.

Ако все пак имате някакви въпроси или нещо ви притеснява, тогава винаги можете да се обърнете за консултация към вашия педиатър, който да прегледа детето и да прецени дали всичко е наред с развитие е наред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest