ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Най-големите грешки при готвене на ориз

Най-големите грешки при готвене на ориз

Най-големите грешки при готвене на ориз

За онези от нас, които обичат редовно да доказват кулинарните си умения в кухнята, приготвянето на ориза е фасулска работа. Не защото приготвянето на ориз и приготвянето на фасул имат нещо общо, просто такава е приказката.

Когато приготвяме ориз за първи път обаче, вероятно всеки от нас се е сблъсквал с няколко проблема - той е заприличал на каша или пък зрънцата му са хрупали в устата ни по време на консумацията му. Истината е, че надали ще успеете от първия път да приготвите перфектен ориз, но ние ще споделим с вас кои са най-големите грешки при готвенето на ориз.

1. Всеки вид ориз изисква различно количество вода, различна предварителна обработка, както и различно време на приготвяне. Така например стандартният бял ориз се приготвя много по-бързо в сравнение с кафевия. Прибавяме и факта, че на пазара се предлага вече и инстантен ориз, който пък изисква минимално време на готвене. Най-добре е да следвате инструкциите на самата опаковка на ориза, който сте закупили.

2. Повечето видове ориз изискват предварително изплакване с цел от зрънцата му да падне нишестето и те да не се слепват. Това става най-лесно като изсипете желаното от вас количество ориз в гевгрир, изплакнете го с течаща студена вода и го оставите за около 30 мин. да се отцеди. Когато приготвяте обаче любими ястия с ориз, които изискват ориза да е по-скоро слепен (като традиционната яхния от кюфтета с бял сос или пък италианското ризото), подобно действие не е необходимо.

Видове ориз

3. За разлика от нашенските вкусни бъркани яйца, оризът не обича да бъде разбъркван по време на готвенето си.

4. Независимо дали приготвяте ориз на фурна или на котлон, помнете че той трябва да се готви на високи градуси само в началото. После намалявате котлона/фурната, а след като вече е омекнал и полуготов, го оставяте за 5- 10 мин да си почива.

5. В случай че искате оризът да се сготви по-бързо, то тогава направо го накиснете във вода за около 1 час.

6. Не вярвайте на вече остарялото схващане, че съотношението ориз и вода трябва да е 1:3. Както казахме в самото начало, всичко зависи от сорта ориз, както и от това дали ще го запържвате предварително или само ще го варите.

Как се готви ориз
Снимка: scratsmacker / pixabay.com

И въпреки многото грешки по отношение на готвенето на ориза, които изброихме тук, след като вече сте ни "изчели" и сте се престрашили да приготвяте ястия с ориз, бързо ще откриете, че те наистина са фасулска работа!

Тогава спокойно ще можете да си направите ориз с гъби или защо не вкусна супа с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest