Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»За повече витамини: Как да се храним в края на зимата?

За повече витамини: Как да се храним в края на зимата?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190199
За повече витамини: Как да се храним в края на зимата?

В края на зимата е възможно да се чувстваме по-изморени и отпаднали. Поради липсата на слънце през студените дни, занижената физическа активност, изчерпването на витамините имунитетът ни пада. Заедно с това усещаме първите признаци на пролетна умора. Възможно е също така да наблюдаваме пролетен косопад и раздразнена кожа.Как да се храним в края на зимата, за да получаваме повече витамини и да се предпазим от изброените състояния?

Храни срещу грип

В този случай звездите са витамини С, А, Е и В6, към които се добавят минерали като цинк, селен и мед.

Приемайте повече храни, които съдържат витамин С: цитрусови плодове, чушки, магданоз, плодове, ябълки, круши, зеле.

Яжте продукти, които съдържат витамин А: моркови, домати, кайсии, пъпеши, сливи.

Наблегнете и на витаминозни храни, които съдържат витамин Е: растителни мазнини (слънчоглед, царевица, маслини, соя, рапица, фъстъци), ядки, бадеми, фъстъци.

В менюто ви трябва да има хранителни продукти, които съдържат витамин В6: картофи, салати с моркови, зеле, зелен фасул, грах плакия, леща, вкусотии от нахут.

Борба с депресията

Депресия в края на зимата

За тази ситуация има две комбинации от минерали, които помагат на психиката ви да се възстанови:

Калций и магнезий - незабавно успокоява нервната система, отпуска мускулите, понижава високото кръвно налягане, действа срещу стрес, премахва мигрената.

Желязото и мед ще ви отървават от чувството на безпокойство, толкова често усещано при преминаване между лятото и есента, повишават доброто ви настроение, карат ви да спите по-добре и укрепват имунната ви система.

В края на зимата яжте храни, които съдържат калций: млечни продукти, зелени листни зеленчуци, бадеми, портокали, патладжан, дюля, целина, червено и бяло зеле, бял боб, хрян.

Ще ви трябват и вкусотии, които съдържат магнезий: какао на прах, градински чай, босилек, ленени семена, сусам, лешници, зърнени храни, горчица, банани.

Не се отказвайте и от храни, които съдържат желязо: тиквени семки, слънчогледови семки, леща, спанак, боб, ориз, сини сливи, пълнозърнест хляб, грах, яйца.

Похапвайте и вкусни ястия, съдържащи мед: говеждо, морски дарове, грах, боб на фурна, сливи, червено вино, карантия.

Храни за добра памет

Гинко билоба за добра памет

Този път трябва да допълните приема на витамини от група В, витамини С, Е, калций, магнезий, фосфор, коензим Q10, гинко билоба.

Яжте храни, които съдържат комплекс витамин В: бирена мая, пълнозърнести храни, мляко, яйца, риба, банани, фъстъци, семена

Наблегнете на храни с фосфор: риба, мляко, ориз, пълнозърнести храни, ядки, яйца, семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest