ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какви витамини има в ягодите?

Какви витамини има в ягодите?

Какви витамини има в ягодите
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

В края на май и началото на юни се появява най-рано зреещият у нас пролетен плод, това е ягодата. Сочна, вкусна ниско калорична, с невероятен аромат, с многобройни хранителни и полезни за здравето свойства.

Смятана за срамежлив плод, който се крие ниско на земята сред зелени листенца, ягодата е грабнала интереса и вниманието на хората от древността. Римляните смятали ягодата за плод, който лекува зимната меланхолия, защото е първото невероятно ухание, което ни посреща след дългата зима.

Кръстосването на два сорта диви ягоди е дало познатата ни днес градинска ягода, която е не само вкусен и сочен хранителен продукт, но и истински представител на природната аптека заради съдържанието на много полезни вещества.

Сред тях се открояват витамините, защото те са първото, за което всеки се сеща, когато говорим за плодове и най-вече за ягоди.

Почти всеки е чувал, че това невероятно червено плодче с форма на сърце, надминава дори портокала по съдържание на витамин С. Това е самата истина, в 100 грама ягоди има повече витамин С, отколкото в един портокал.

Ягоди

Една порция на закуска или обяд съдържа препоръчителната дневна доза от витамин С. С това витаминното богатство в плода съвсем не се изчерпва. В него се съдържат също витамините А, почти всички от В1, В2, В6, В9, Е, К, РР в различни количества.

И ако трябва да говорим с езика на цифрите, съдържанието на витамин С в 100 грама ягоди е 56 милиграма, витамин В2(ниацин) - 0, 38 милиграма. В1- 0, 03 милиграма, В2 - 0, 05 милиграма, В5 - 0, 3 милиграма, В6 - 0, 06 милиграма, витамин А - 0, 05 милиграма, витамин Е, 0, 5 милиграма.

На практика това означава, че ягодата е мощна витаминозна бомба, съдържаща почти всички жизнено важни витамини за човешкото тяло.

Интересна подробност е, че зрънцата на ягодата съдържат толкова висока концентрация на витамин Е, каквато не е наблюдавана в нито един друг продукт от растителен произход.

Препоръчват ягодите при бременност и кърмене заради високото съдържание на фолиева киселина. Съдържанието на витамини в ягодите засилва положителната му роля като стимулатор на перисталтиката на червата, за възстановяване на метаболизма, при подпомагане работата на черния дроб и бъбреците, за унищожаване на вредната микрофлора и укрепване имунната защита на тялото.

Състав на ягодите

Като се добави и фактът, че ягодата е ниско калоричен плод, тя е подходяща за диети с плодове и прочистване на тялото и е включена в почти всеки диетичен или възстановителен режим след заболявания. Ягодовата диета е много ефикасна за освобождаване от килограмите, натрупани през зимата.

През летните дни наблягайте на вкусните рецепти с ягоди, както и на по-леки диетични варианти като свежи плодови салати, енергизиращи смутита и страхотни шейкове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest