ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»За хитри домакини: 9 домашни приложения на солта

За хитри домакини: 9 домашни приложения на солта

домашни приложения на солта

Най-популярната подправка в кухнята, без която не може да мине нито една храна - това е солта. Тя променя вкуса на храната, има и важно значение за поддържане на някои функции на организма.

Освен чисто хранителните и физиологични ползи от солта, тя намира приложение и в домакинството, за поправяне на различни ежедневни проблеми, за което хитрите домакини са напълно наясно. Ето 9 от домашните приложения на солта:

Освежаване на плетени мебели

Който има мебели от ракита знае, че с времето те пожълтяват. Ако се измият със солен разтвор и четка, ще изглеждат като нови след изсъхването им. Сламената метла може да се направи по-издръжлива, ако преди да влезе в употреба след като е закупена, бъде потопена в солена вода за 20 минути.

Почистване на замърсени котлони

Разлети течности по котлоните или във фурната могат да се почистят много по-лесно, ако преди това се поръсят със сол.

Омекотяване на вкуса на кафето

Хората, които не обичат горчиво кафе, могат да омекотят вкуса му, като добавят щипка сол.

Премахване на плевелите в градината

Ако плевелите са прораснали в пукнатините на пътеката в двора, достатъчно е да се залеят с разтвор от чаша сол и 2 чаши вода. Солта ще ги изгори.

използване на солта в домакинството

Почистване на съдовете

Солта е един от най-добрите домашни почистващи препарати. Петната от чай или каге по чашите ще изчезнат, ако бъдат натъркани с малко сол. Медните съдове пък се полират добре с паста от сол, брашно и оцет в равни пропорции.

Освежаване на изкуствените цветя

Естествените цветя не обичат солта, но изкуственият букет ще изглежда като нов, ако се постави в торбичка с четвърт чаша сол.

Почистване на ютията

Често по ютията полепват вещества, които може да увредят дрехите при гладене. Ютията може да се почисти като се постави сол върху вестник, ютията се загрее и се мине с нея през солта.

Премахване на миризма от обувките

Солта премахва бактериите, а те са причината за поява на лоша миризма в обувките. Това може да се поправи, ако се посипе сол в обувките, особено тези за спорт, и се остави за през нощта.

Разтопяване на леда

Всички знаем, че през зимата се хвърля сол по улиците, за да се разтопи снегът. Прозорците пък, ако се разтрият със солен разтвор, могат да се предпазят от замръзване през нощта, когато температурите паднат рязко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest