ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какви са ползите от алкохолния детокс?

Какви са ползите от алкохолния детокс?

спиране на алкохола
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Системната злоупотреба с алкохола е не само нездравословна, но предизвиква и зависимост, резултат на която са загубата на самоконтрол и оттам системна алкохолна неконтролируема зависимост.

Повечето хора, които се борят със своята зависимост не осъзнават, че тя разрушава живота им. Околните осъзнават, че алкохолизмът е болестно състояние и носи само страдания, както и нуждата то да бъде излекувано напълно.

Съществуват редица програми за лечение и рехабилитация на алкохолизма, но те имат за цел да възстановят способността на тялото да живее без алкохол. Необходимо е обаче да се осмислят промените, които могат да възникнат в бъдеще. Затова е нужна детокс програма, която да започне след диагностиката.

Целта на всяка детокс програма е да премахне всички следи от натрупаните токсини. Това дава възможност на организма да започне процес на възстановяване, в който страничните ефекти от пристрастяването постепенно изчезват. Силата на тялото се възвръща, а болките и дискомфортът изчезват.

Детокс програмата включва прием на витамини, аминокиселини, хепапротектори и други жизнено важни за функционирането на тялото вещества. Те засилват и подкрепят процеса на регенерация и възстановяване.

За да се реши колко дълго да продължи детокс програмата се взима предвид количеството алкохол, приемано на ден, силите на самото тяло и други генетични фактори, влияещи на продължителността на възстановителния процес.

Важен въпрос е силата на духа, защото нервната система също страда поради създадената пристрастеност. Щом приемът на алкохол спре, започват проблемите заради липсата на това вещество. Понякога страданието започва до 6 часа след последния изпит алкохол. Високата температура, раздразнителността, гневът, а понякога и гърчове са придружаващите симптоми на страданието.

алкохолен детокс

Постоянното проследяване на процеса, храненето и почивката са от основно значение за успеха на възстановяването.

Първоначалната атака на нервната система заради нуждата от алкохол е ключов момент, който трябва да се преодолее, за да се усети положителното въздействие на детоксикацията.

Съвременната медицина е в състояние да облекчи тези симптоми, а детокс програмата не само изчиства зависимостта, но и създава непоносимост към алкохолните напитки, което е от огромна полза за справяне с вредната привичка в бъдеще.

Съществуват 7 и 10-дневни детокс програми, чието назначение се прави от лекар специалист.

Поради съществуваща опасност от възникване на внезапни усложнения се препоръчва програмата да се извърши в клиника под наблюдение на специалисти.

След завършване на курса, подкрепата продължава още около 1 година, през което време се оказва психологическа подкрепа на преминалите курса, за да се затвърди у тях негативно отношение към злоупотребата с алкохол и да се проверява регулярно здравословното им състояние. Психологическата стабилност, която е крайната цел на програмата ще предотврати завръщането към тази тежка и опасна зависимост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest