ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Вредни храни при артрит

Вредни храни при артрит

артрит

Според повечето хора диетата е необходимост при заболявания на храносмилателната система. Всъщност почти всички видове заболявания се повлияват от храната и затова подходящата диета се смята за средство за облекчаване на симптомите, възпиране прогреса на болестта и подпомагане на основното лечение.

Не е излишно всеки страдащ от някакъв тип заболяване да познава в детайли храните, които да полезни или вредни за неговото страдание, и да състави подходящия за него хранителен режим.

Кои храни да вредни при артрит? Вижте повече в следващите редове:

Артритът е увреждане на ставите, причинено от възпалителен процес в тялото. Засегнати са също кости, стави и сухожилия. Това е заболяване, с изненадваща честота, всеки пети жител на планетата има някакъв тип ставно оплакване. Тъй като тези заболявания са нелечими напълно, стремежът е да бъде овладян болковият синдром, който е особено остър, както и да се забави прогреса на заболяването.

Изключвайки продукти, които причиняват проблеми, ще се премахне натрупаната течност в тялото, теглото ще се регулира, а възпалението ще утихне.

Пържената храна

пържената храна е вредна при артрит

Приготвяне на храната чрез пържене влияе на артритните оплаквания по 2 начина. Причинява възпаление не само в засегнатата, но и в здравата тъкан и засилва болката, защото възпалението при артрита е хроничен процес.

Консумацията на пържени хранителни продукти води до увеличаване на теглото. По-високото тегло засилва натиска върху костната система и засилва болката. Това е средна най-вредните храни при артрит.

Захарта и рафинираните храни

Рафинираните въглехидрати и самата захар засилват производството на токсин, който е краен продукт в процеса на гликиране. Той противодейства на някои протеини и засилва възпалението.

Солта

Повечето пакетирани храни са консервирани с много сол, за да се удължи срока им на годност. Свръх солените продукти обаче водят до възпаление на тъканите.

Има и други консервиращи агенти, които имат негативно влияние върху възпалението, затова съветът на диетолозите е да се избягват всякакви консервирани храни. Домашно приготвената храна не само е по-вкусна, защото е приготвена според собствените изисквания, но и много по-полезна.

Месото

Месото е необходима за тялото храна, защото дава важните протеини. За артритно болните обаче е по-добре да се избягва, или да се ограничи силно, защото месото засилва възпалението. При здравите хора възпалителната същност на тази храна не е проблем, защото се елиминира от тялото, но при страдащите от артрит е прекалено силен дразнител.

Алкохолът и цигарите

цигарите са вредни при артрит

Макар че е става въпрос за храна, тези вещества са сред строго забранените, защото силно утежняват и влошават общото състояние, както и самото възпаление. Алкохолът води до подагра, която е усложнение на артрита.

Глутенът

Този протеин присъства във всички тестени изделия от пшеница, ръж, ечемик и жито. Той е особено противопоказен при ревматоидния артрит, защото тези хора често страдат от цьолиакия - това автоимунно заболяване води до силно възпаление на червата, а това засилва сковаността и болките в ставите.

Млечните продукти

В млечните храни има протеини, които действат зле на възпалението. Това се получава, защото тялото произвежда антитела, за да се защитава от вредни вещества, но те може да бъдат объркани с протеина в млякото. Тялото атакува чрез именната система протеина в млякото и предизвиква възпалителен процес. При остеоартрит обаче млякото в менюто трябва да бъде увеличено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest