ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Народна медицина с черна ряпа

Народна медицина с черна ряпа

Народна медицина с черна ряпа
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Преди много, много години, далеч преди фармацевтичната индустрия да се е появила, нашите баби не са разполагали с така познатите ни лекарства за лечение на грип и настинка. Доверявали са се единствено на народната медицина, на която днес почти сме обърнали гръб и дори сме ѝ лепнали прозвището бабини деветини или бабини измишльотини.

Ако спадате към тази група хора, тук ще се опитаме да ви оборим, защото се оказва, че голяма част от бабините рецепти вършат истински чудеса. И на фона на това, че настъпва есенно-зимният сезон, когато ще се сблъскаме с редица вируси и вероятно ще ни застигнат проблеми като запушен нос, кашлица, болки в гърлото и др., решихме тук да ви представим чудодейните ползи от лечението с черна ряпа. Хубавото е, че именно есента няма да имате никакъв проблем да се сдобиете с нея.

Хората са лекували от векове с черна ряпа всякакви заболявания на дихателната система, включително и бронхит. Подходяща е както за суха, така и за влажна кашлица, успокоява възпаленото гърло и възвръща гласа, в случай че сте го загубили.

Най-популярната рецепта с черна ряпа, която действа много ефективно е с мед. Достатъчно е да се сдобиете с ряпа, която да измиете добре. Отрежете в единия ѝ край капаче. Издълбайте дупка и изсипете в него малко мед, но така че да остане свободно място. Захлупете с капачето ряпата и само след около половин час ще видите, че ряпата е запълнила издълбаното от вас кладенче със своите сокове. Примесени с меда, те имат силно успокояващо действие, което дори и днес много специалисти не могат да си обяснят.

Черна ряпа с мед

Пийте от тази течност по 1 ч.л. няколко пъти на ден и бързо ще кажете сбогом на упоритата кашлица и възпаленото гърло.

Друг народен метод, за който се използва черна ряпа е за инхалации. Настържете 1-2 глави черна ряпа и ги затворете в буркан за около 30 мин. След това вдишвайте от изпаренията им по няколко пъти на ден.

Естествено, можете да използвате черна ряпа и за направата на вкусни салатки. Тя е много богата на витамин С, поради което трябва редовно да я включвате в менюто си като профилактично средство срещу грип и настинка. Тя ще укрепи имунната ви система и дори ще служи като бариера срещу много вируси, типични за есенно-зимния сезон. Можете дори да консумирате черна ряпа като хранителна добавка под формата на прах или таблетки, но със сигурност е по-добре да я използвате в нейния натурален вид, отколкото да прибягвате до синтетичните ѝ форми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest