ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Нощно кашляне - причини и лечение

Нощно кашляне - причини и лечение

Нощно кашляне - причини и лечение
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Кашлицата е не само дразнещо и досадно явление, но обикновено е признак и за заболяване, на което трябва да обърнете внимание. Особено неприятна обаче е нощната кашлица, защото тя пречи на съня ви и дори ви кара да се събуждате по-изморени, отколкото преди да сте си легнали.

Причините за нощното кашляне може да са най-разнообразни и невинаги са повод за притеснение. В случай че сте заклети пушачи или пък пушите само от време на време, но редувате различни марки цигари, то нощното кашляне вероятно се е породило именно поради тази причина.

Или казано по друг начин - като оставим настрана всички негативни последици от тютюнопушенето като цяло, то не е нужно да търсите под вола теле и да си мислите, че страдате от някакво заболяване. Да не забравим и че нощно кашляне може да се появи дори и при неправилно разположение на тялото по време насън, в случай че имате навика да спите с отворена уста или пък ако спите в стая, в която въздухът е прекалено сух.

Нощно кашляне

Причините за нощното кашляне могат да бъдат обаче и по-сериозни, поради което трябва да им обърнете внимание. Честа причина за нощно кашляне са грипните и простудни заболявания, хроничен ринит и синузит, алергични реакции, астма, както и гастроезофагеален рефлукс.

Важно е да отбележим, че сама по себе си кашлицата не е заболяване, но може да е симптом на такова и ако имате съмнения, че във вашия случай тя е предвестник на заболяване, то ви съветваме да се обърнете към специалист по болести на дихателната система.

Не започвайте прием на медикаменти без изрично да ви е казано какво трябва да приемате. Най-простият пример е, че ако страдате от суха кашлица, а започнете да се „тъпчете“ със сиропи, предназначени за влажна кашлица, то състоянието ви не само че няма да се подобри, но и ще се влоши. Приемайте медикаменти само по лекарско предписание!

Естествено, има и много бабини рецепти за кашлица, които действат ефективно и ако нямате сериозни притеснения относно здравословното си състояние, можете спокойно да ги пробвате. Може и да не ви помогнат, но няма да ви навредят, както се казва.

Да изпиете чаша топло мляко или чаша чай с мед, винаги действа успокояващо при нощно кашляне, защото способства за оттичане на храчките. Добри билкови отвари са и тези, приготвени от листа от подбел, мащерка, мента или корен от иглика или черен оман.

Лек за кашлица с ряпа
Снимка: Ваня Георгиева

Можете да си вземете горещ душ или баня около 15 минути преди лягане, защото парата също има успокояващ ефект при кашлица. Не правете това обаче, ако страдате от астма.

Да не забравим и рецептата с черна ряпа, която действа безотказно. Отрежете капаче от горния край на една черна ряпа, издълбайте кладенче в нея и я напълнете с мед, като оставите и свободно място, в което ряпата ще пусне своя сок. Това ще се случи след около час.

Пийте по 1 ч.л. от тази лековита смес няколко пъти на ден и ще усетите облекчение на кашлицата - независимо дали е дневна или нощна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest