ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Народни средства при сух скалп

Народни средства при сух скалп

Народни средства при сух скалп
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Сухият скалп е често срещан проблем, за който понякога се налага и посещение при дерматолог. Той може да се дължи обаче и на ежедневния ни начин на живот, на нездравословен режим на хранене, прекаляване със сешоар и т.н. Не е задължително да е симптом на заболяване.

Сухият скалп се свързва със сърбеж, раздразнение и поява на пърхот. И освен че скалпът е неприятен като усещане, той обикновено е неприятен и за гледане. Ето защо тук ще ви предложим няколко народни средства за сух скалп.

Ябълков оцет

Само при споменаването на ябълков оцет, вероятно веднага бихте го отхвърлили като вариант за справяне с проблема със сухия скалп. Ще си представите не само зловонието, което ще започне да се излъчва от главата ви, но и ще предположите, че заради високата си киселинност, оцетът веднага ще предизвика щипане и парене по скалпа.

Истината е, че оцетът е перфектно средство за справяне с дехидратацията на кожата на главата. Тя често може да бъде предизвикана от прекалено горещото време или при продължителен престой в помещение със сух въздух. Например при непрекъснато пуснат климатик. Доверете се на оцета и неговата целебна сила в поредния случай, в който той може да бъде прилаган и за здравословни цели.

Просто разредете 10 с.л. оцет в 1 л вода, прехвърлете течността в пулверизатор и напръскайте скалпа си. Постойте така няколко минути и после измийте косата си с шампоан. Последният ще отмие всякакви следи от неприятна миризма от косата ви.

Етерични масла

Кокосовото масло помага при сух скалп

Доказано е, че етеричните масла вършат истински чудеса за здравето на скалпа и косата ни. Най-добрите за конкретния случай са кокосово масло, сусамовото, маслото от чаено дърво и масло от жожоба. Смесете ги с малко зехтин и нанесете върху скалпа за 30 мин, преди да ги отмиете.

Зехтин

Придобиващ все по-голяма популярност метод за овлажняване на скалпа, е третирането му със смес от зехтин и стрити на прах портокалови кори. За целта отново трябва да преварите зехтина, да изсушите портокалови кори и да ги стриете. Забъркайте смес от 1 ч.л. зехтин и 1 с.л. портокалов прах и я нанесете върху скалпа си. Отново стойте така 30 минути преди да измиете косата си. Тази доза е предвидена за еднократна употреба, но можете да си я приготвяте отново, винаги когато усетите сърбеж или дразнене на скалпа.

Отвара от градински чай

Макар да я оставихме на последно място, тя не е по-малко ефикасно средство за справяне със сухия скалп. За разлика от останалите обаче, тази отвара не се отмива. Действа най-ефикасно ако я оставите за продължително време втрита в скалпа ви, но за щастие тя е с приятен аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest