Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Тези безобидни навици влошават зрението ви

Тези безобидни навици влошават зрението ви

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190137
Безобидни навици влошават зрението

Гледането на екран с часове, триенето на очите или пиенето на прекалено много кафе: ако често страдате от замъглено зрение, това може да са големите виновници. Има няколко ежедневни фактора, които изглеждат безобидни, но могат да са причина за влошаване на зрението ви.

Фактори, които влошават зрението ви

Забелязали ли сте, че наскоро страдате от сухи, раздразнени очи, по-податливи сте на очни инфекции или усещате, че зрението ви се влошава? Това може да се дължи на един от факторите по-долу.

1. Прекалено дълго гледане на екран

Когато гледате екрана, мигате по-малко, което прави очите ви уморени и дехидратирани по-бързо. Решението? Налагайте си ограничено време за използване на мобилни устройства и правете паузи на всеки час, ако работите на компютър. Правете си топли компреси на очите и мийте лицето си по-често.

2. Триене на очите

Причини за замъглено зрение

Често ли търкате очите си? Това може да изглежда като безобиден навик, но е по-добре да спрете. Има много бактерии по ръцете ви и ги пренасяте в очите си. И това не е особено благоприятно за здравето на очите ви. Все още ли изпитвате много силно желание да разтриете очите си? Тогава може да страдате от сухота в очите. В този случай може да помогне използването на капки за очи, за да не се налага да търкате повече.

3. Кофеин

Докато чаша кафе е чудесно за повишаване на енергията ви по време на работа, многото кофеин е един от факторите, които могат да влошат зрението ви. Например, твърде много кофеин може да ви направи по-склонни да страдате от замъглено зрение или потрепване на клепачите. Може дори да увеличи риска от развитие на глаукома, ако пиете много кафе. А глаукомата в крайна сметка може да доведе до загуба на зрението.

4. Не ядете достатъчно зеленчуци

Сигурно сте чували, че морковите са полезни за очите ви. Това е, защото много от витамин А в него. Вашата ретина се нуждае от този витамин, за да преобразува светлината в сигнали, които се изпращат до мозъка ви. Ако имате недостиг на витамин А, може да страдате от сухота в очите и дори от нощна слепота.

Недостиг на витамин А
Снимка: 1

5. Стоите с контактни лещи прекалено дълго

Има и няколко фактора, които могат да влошат зрението ви при носене на контактни лещи. Например, здравето на очите ви може да се влоши, ако носите лещите си твърде дълго, пише margriet.nl. Можете да стоите с контактните си лещи за максимум 12 часа на ден. Ако често ги държите твърде дълго или например спите с тях, очите ви могат да станат по-чувствителни към различни възпаления, които също могат да увредят зрението ви в дългосрочен план. И къпането с контактни лещи също не се препоръчва. Това също може да изглежда като безвреден навик, но поради абсорбиращата сила на вашите лещи, можете да привлечете бактерии, които впоследствие остават в очите ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest