Ксероза

Ксероза
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Много са признаците на добре поддържаната кожа, към която всеки се стреми, и един от тях е добрата хидратация. Тя дава еластичността, свежия и сияен вид на тена и оттам цялостното впечатление за красота и здраве.

Понякога това състояние бива нарушено силно и вече говорим за медицински проблем, който изисква по-специално внимание и лечение. Преди това обаче той трябва да бъде дефиниран.

Какво е ксероза и защо се появява

Когато кожата страда от недостиг на живителната течност, тя става суха и грапава, губи своята мекота и приятен вид. Появява се ксероза, наричана още ксеродермия. Това е медицински термин за проблемното състояние, което се среща често с еднаква честота при двата пола, но се влияе съществено и от възрастта.

Когато се наруши бариерата на най-големия орган в човешкото тяло, това състояние става силно видимо и осезаемо като сухота на кожата. Влошаването е резултат на нарушаването на кожните липиди и липса на баланс в нивото на протеините. Кожата старее по-бързо, отколкото при нормални нива на хидратация, и това се изразява в поява на фини бръчки и линии.

Механизмите, по които се развива кожната ксероза, са следните:

- Нарушено вроговяване на кожния епидермис - то води до намаляване на естествените овлажняващи фактори в кожата - мастните и аминокиселините, уреята, солите. Така става невъзможно задържането на вода и кожата се дехидратира;

- Количествено намаляване на естествените мазнини в кожата - това са липидите в роговия слой, с което се предизвиква нарушаване на кожната бариера. В резултат се появяват различни възпалителни и алергични реакции.

- Нарушен баланс в количеството повърхностни липиди води до невъзможност за задържане на вода и ксерозата се проявява в различна степен.

Фактори, влияещи на ксерозата

Ксероза

Факторите, които влияят върху появата на ксероза, са следните:

1. Възраст - с напредването на възрастта кожата произвежда по-малко себум, който я поддържа мека и гладка. Това количество спада непрекъснато с годините;

2. Влияние на лекарствата - някои лекарства имат като страничен ефект дехидратация, най-вече диуретиците;

3. Работата - професии, които изискват често миене или използване на химикали могат да премахнат защитния слой на кожата;

4. Климат - сухата кожа е по-често срещана през студените месеци на годината, както и в страни с по-студен климат;

5. Отопление - климатици, радиатори, печки, камини и други уреди за отопление намаляват влагата в помещенията, а сухият въздух изсушава най-напред кожата на лицето;

6. Навици при къпане - използването на прекалено гореща вода при къпане, всекидневното плуване в басейни с хлорирана вода могат да станат причина за ксероза;

7. Тютюнопушене - вредните субстанции в цигарите изкушават кожата и ускоряват процеса на стареене.

8. Други заболявания - кожните заболявания, диабетът, бъбречните болести и тези на щитовидната жлеза, хемодиализата, анорексията, химиотерапията при лечение на рак са все фактори, водещи и до прекомерна сухота на горния кожен слой.

Симптоми за ксероза

Понякога сухата кожа е само временно явление. Появява се като проблем през зимата, а после изчезва със затопляне на времето. Сухата кожа засяга различни участъци от тялото, влияе се от навиците и начина на живот и причинява следните симптоматични оплаквания:

Дехидратация

Прекомерно сухата кожа губи влагата си и е видимо дехидратирана. Признаците са сухота, лющене, сърбеж, фини линии и бръчки.

Груба и напукана кожа

Изсъхването на кожата води до нейното свиване. Образуват се пукнатини, като някои от тях могат да станат дълбоки и да кървят. Лющенето на кожата пък води до загрубяване на нейната текстура, тя става по-дебела на някои места.

Сърбеж по кожата

Силно изсушената кожа при някои хора сърби непрекъснато. Постоянният сърбеж нарушава ритъма на живот, разконцентрира и изнервя. Той затруднява и заспиването и пречи на спокойния сън.

Болки и парене по кожата

Сухата напукана кожа често е болезнена. Когато нещо се докосне до нея, кожата пари.

Кожни инфекции

При сухота се нарушава целостта на външния кожен слой. Така микробите проникват лесно и инфектират кожата. Признаците на инфекцция са: жълтите корички по кожата, изтичане на гной или други секрети и промяна на цвета на кожата и подуване.

Сухата кожа не е сериозно състояние. Когато не се лекува обаче, може да доведе до кожни заболявания като атопичен дерматит, кожни инфекции, алергии.

Лечение на ксероза

Ксероза

Ефективното лечение на ксерозата се назначава от дерматолог. То има за цел да засили комфорта, да намали чувствителността и сърбежите, да подобри състоянието на кожната бариера, да намали риска от кожни инфекции, да попречи на влошаване на самата ксероза.

В зависимост от индивидуалното състояние на кожата се прилагат следните лечебни продукти за кожа:

- Овлажнител - трябва да се подбере този, който съдържа точните активни съставки като урея, млечна киселина, глицерин, за да излекува кожата; Правилният микс възстановява горния кожен слой. Кремът е по-надежден от лосиона, защото задържа повече влага;

- Лечение на кожно състояние - някои кожни заболявания причиняват сухота. Такива са атопичният дерматит, псориазисът, ихтиозата. Те трябва да се излекуват, за да се повлияе и сухата кожа;

- Грижи за кожата - те са нужни за лечение на състоянието.

Грижи за кожата за избягване на сухота

За да се излекува сухата кожа и да се избегне появата на сухота, е необходимо да се полагат всекидневни грижи за кожата. Те са рутинни и в повечето случаи приятни. Ето най-важните от тях:

- Необходимо е всеки ден да се нанася овлажняващ крем неколкократно, защото овлажнителят играе ключова роля в лечението на сухата кожа. Това трябва да се прави задължително след взимане на душ, измиване на ръцете и лицето и когато се усети сухота на кожата;

- Измиването трябва да става с подходящо средство, за да се избегне допълнително дразнене. Добре е почистващото средство да няма аромат. Ароматизирани сапуни и гелове влошават ксерозата;

- Ограничаване на къпането до 5 минути като се ползва топла или хладка вода, но не и гореща, защото тя изсмуква влагата от кожата. След душа кожата се попива с кърпа, а не се трие, защото триенето раздразва сухата кожа;

Ксероза

- Защита на кожата от студ - студеният въздух влошава състоянието на сухата кожа, затова е задължително носенето на ръкавици и шалове през зимата при проблемна кожа;

- Избягване на слънцето и солариумите - слънцето и солариумите излъчват ултравиолетови лъчи, които изсушават кожата. Сянката и подходящите дрехи през сезона могат да действат като предпазна преграда пред вредните лъчи. Дрехите е добре да бъдат свободни и от памук.

Ксерозата като дерматологичен проблем може да бъде овладяна напълно. Не са необходими безброй козметични продукти, а само правилно подбраните.

Постоянството и сериозното отношение и разбиране на проблема ще подпомогнат неговото разрешаване. Така отслабената защитна функция на кожата ще бъде повишена и това ще попречи на провокирането на възпалителни процеси.

Редовното пиене на повече вода, както и консумирането на полезни храни ще подобри състоянието и на кожата и ще подпомогне усилията тя да бъде добре хидратирана, свежа и сияйна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати