ezine.bg»Статии»Красота»Коса»Витаминът, който поправя косата ви!

Витаминът, който поправя косата ви!

Витамин за коса
Снимка: 1
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Различни фактори като студ, силна топлина, влага и замърсен въздух влияят отрицателно върху нашите нокти, коса и кожа. Затова те трябва да бъдат добре предпазвани от тези вредни въздействия.

Изтощената коса, чупливите нокти и чувствителната кожа са най-често индикатор за липсата на витамини. Затова трябва да преосмислите внимателно начина си на живот и да полагате грижа за вашия организъм.

Косата ви се накъсва, суха е и забелязвате появата на косопад? То тогава със сигурност имате нужда да предприемете скорошни мерки.

Съществува ценен витамин за косата, който безотказно заздравява косъма и носи редица ползи за външния вид на вашата коса. Ето кой е той: Биотин.

Витаминът B7 или биотинът е доказано най-ефективният витамин за вашата коса, кожа и нокти. Това се обяснява предимно от факта, че той има свойството да поддържа структурите с кератин в организма. Това спомага за подхранването на косата и правилния растеж на косъма.

- Оредяването на косата или загубата на нейната здравина могат да се дължат на фактори като рязка загуба или покачване на тегло, стрес, вредни навици или преумора. Затова този „витамин на красотата“ се оказва изключително полезен. Чрез него се регулира енергийния метаболизъм и също така той спомага за правилното функциониране на нервната система. По този начин се предотвратява косопада и се укрепва здравината на косъма.

- Витамин B7 е полезен за косата, защото изпълнява различни функции в целия организъм. Приемът му регулира нивата на кръвната захар, улеснява усвояването на глюкоза и влияе благоприятно върху инсулиновата резистентност.

Биотин за косата
Снимка: 1

- Биотинът допринася за превръщането на фолиевата киселина в използваем ресурс за организма и с неговото участие се извършва нормалния метаболизъм на макронутриенти.

- Витаминът за коса играе ролята на коензим и това го прави важен за функционирането на групата от ензими – карбоксилази.

- Друго ценно свойство на биотина е да подобрява мускулната сила на организма, като участва в тъканния растеж.

В кои храни да го намерите:

Можете да извлечете този витамин от пълнозърнести храни, ядки, сладки картофи, яйца, гъби, домати, овесени ядки и др. Друг лесен начин за набавяне е чрез хранителна добавка, която се продава онлайн и във физическите аптеки.

С достатъчно витамин B7 косата ви ще е красива и жизнена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest