ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»5 естествени почистващи препарата

5 естествени почистващи препарата

5 естествени почистващи препарата
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Една от най-основните нужди във всяко домакинство е почистването на дома. Въпреки че се стремим винаги да поддържаме чисто, позитивно и щастливо жизнено пространство около нас, самият процес на почистване всъщност може да бъде вреден и да причини редица неблагоприятни здравни усложнения.

Някои от най-често използваните домакински почистващи препарати, които купуваме днес, са заредени с химикали като фталати и триклозан, намиращи се в течните сапуни, препаратите за миене на съдове, пасти за зъби и дезодоранти, докато сулфатите са често срещани в перилните препарати и сапуните за пране и дори в някои шампоани.

Тези химикали имат документирано въздействие върху здравето и е известно, че пречат и влияят на хормоналните и ендокринните функции, репродуктивните функции и дори причиняват респираторни нарушения, когато са изложени за по-дълъг период от време!

Ефективни решения за това са лесни домашно приготвени почистващи препарати, които са не само безопасни и ефективни, но и икономични и използват предимно продукти от кухнята. Нека започнем с 5 прости средства за почистване на дома и как те могат да ви помогнат да запазите дома си безопасен и красив!

Оцет с билки и подправки

Направен просто с помощта на домашни билки и подправки и бял/ябълков оцет, оцетът с билки и подправки е един от най-ефективните и освежаващи универсални почистващи препарати за дома. Човек може да използва различни билки като мента, тулси, лимонена трева или листа от нийм и подправки като канела, карамфил и джинджифил, които да добавите към оцета.

Комбинацията може не само да помогне за създаването на характерен аромат и вкус на почистващата течност, но също така идва с безброй противогъбични, антивирусни, антибактериални свойства. Може просто да се приготви чрез накисване на билките и подправките за една нощ в буркан, пълен с оцет и след това прецеждане на сместа, за да създадете свой собствен универсален почистващ препарат.

Може да се използва като почистващ препарат за повърхности като метал и керамика и да се използва или чрез разреждане, за редовно почистване или неразреден за упорити петна. Освен гореспоменатите ползи, той е безопасен за кожата и безвреден за деца и кърмачета.

Оцет с лимон

Почистване с оцет и лимон

Друга комбинация, която е била използвана ефективно от векове от нашите предци, е комбинацията от лимон и оцет. Използвайки кори от лимон или лимонов сок в оцет, човек може да създаде освежаващ и мощен почистващ агент. Макар че е идеална за всички видове почистване, тази комбинация е най-ефективна за почистване на прибори, чугунени съдове, кухненски мивки и дори подове на тоалетни и бани и др. Добавяне на щипка сол върху приборите с упорити петна и използване на лимоненаа инфузия с оцет, може не само да направи приборите чисти, но и да помогне за премахване на миризмата от храна.

Многофункционален почистващ препарат със сапунени ядки

Друг мощен естествен почистващ агент са сапунените ядки. Използвани популярно сред любителите на естественото почистване като ефективен сапун за пране, той е лесен за приготвяне и може да се приготви в различни комбинации у дома. От вливане на билки като тулси, мента и лимонена трева до добавяне на портокалови и лимонови кори, този почистващ препарат осигурява ефективно, но безопасно почистване на тъкани, под и дори се използва като почистващ препарат за коса.

Кокосови влакна

Кокосът е един от най-широко използваните плодове и е известен със своята универсална употреба. Замяната на обикновените ексфолианти с кокосова влакна е най-лесният и най-ефективен начин за търкане. Освен че е естествен ексфолиант, той има своите уникални антимикробни свойства и е известно, че е безопасен за употреба върху деликатни повърхности, както и върху твърди и упорити петна по дрехите.

Био ензими

Био ензимите са смес от органични вещества – като кухненски отпадъци, направени с естествена захар и естествено срещащи се дрожди/бактерии. За да направите това, всичко, от което се нуждаете, са кори от плодове и зеленчуци, бяла или кафява захар, вода и херметичен пластмасов контейнер.

Създаването на био ензими у дома помага за оползотворяването на кухненските отпадъци и превръщането им в мощен естествен почистващ препарат, който може да се използва за почти всички цели, включително и за експресно почистване.

Горните естествени алтернативи са едновременно безопасни и ефективни, като същевременно са лесно достъпни и икономични. Подмяната на вашите почистващи препарати за дома с тези ще ви помогне да създадете безопасна и положителна среда в дома и офиса.

Вижте още идеи за домашни дезинфектанти!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest