ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Какво трябва да знае детето преди първи клас

Какво трябва да знае детето преди първи клас

Какво трябва да знае детето преди първи клас
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Първи клас е период от детството, който свързваме с първите трепети от училищния звънец, първите приятели съученици и цял куп други първи вълнения.

От друга страна, това е чувствителен етап за всяко дете, тъй като то се сблъсква с нови обстоятелства и хора. Затова преди първи клас има няколко важни урока, които да преподадете на вашето дете вкъщи:

1. Научете го на толерантност. Вашето дете трябва да се научи да приема различията и още по-важното – да ги разбира. В училищната среда ще има деца в неравностойно положение или такива, които страдат от различен тип увреждания. Затова е изключително важно да обясните на детето си, че различните не се сочат с пръст, а се приемат за равни. Толерантността е урок, на който се възпитават децата от ранна възраст, и е нещо, което трябва да усвоят като хора преди етапа на училище.

2. Предразполагайте го да се социализира. Ако забелязвате, че детето ви е затворено в себе си, то е много важно да предприемете навременни мерки по въпроса. Трябва да предразположите детето си да бъде отворено към нови контакти и приятелства. Това може да го усвои, ако комуникира достатъчно свободно и с вас. Затова го научете да споделя проблемите си, да си обменяте съвети и да си разказвате взаимно деня. По този начин детето ще се чувства достатъчно уверено да общува и с други хора по същия начин. Социализацията е неизменна част от приятната училищна атмосфера и е важен урок за детето преди първи клас.

Уччилище

3. Детето трябва да бъде самостоятелно. Разбираемо е, когато искате да бъдете непрестанно около детето си и да го обгрижвате, но често пъти това означава да ограничавате неговата свобода и самостоятелност. Важна стъпка преди първи клас е изграждането на известна независимост от родителите. Детето трябва да знае как да се храни само, как да си връзва обувките, как да ви се обади, ако изпита нужда, какво да прави, ако се изгуби и т.н. Като родител на първолак трябва да подготвите детето за важни ситуации, в които то да има готовността да се оправи само. По този начин вие самите ще се разделите с голяма доза от притесненията си, когато детето встъпи в първи клас.

Вижте и други важни умения на детето преди първи клас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest